Zorunlu hizmete af

Güncelleme Tarihi:

Zorunlu hizmete af
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaöğretimde görevli 450 bin öğretmenin beklediği 1998 Atama Direktifi'ni tamamladı. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın onayladığı direktif, ‘zorunlu bölge hizmeti’ne kolaylık getiriyor. Başvuruları 27 Nisan-6 Mayıs arasında yapılacak yer değiştirmeye ilişkin hususlar şöyle işleyecek:

İL SAYISI 49

Zorunlu hizmet kapsamına giren 36 kente, Aksaray, Çanakkale, Giresun, Karaman, Kırıkkale, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun ve Trabzon'u da ekleyerek 49'a çıkaran bakanlık, bu genişletmeyle öğretmenlere ‘zorunlu hizmet affı’ getirdi. Buna göre, halen kapsama alınan 13 ilde görev yapan öğretmenlerin, buralarda geçirdiği hizmet süreleri zorunlu hizmetten sayılacak.

BRANŞ VE ÖZEL OKUL

Öğretmenliğe 3 Ağustos 1990'dan sonra başlayanlar, zorunlu hizmet yükümlüsü olarak işlem görecek. Ancak branşları itibariyle bölgeye dahil illerde istihdam olanağı bulunmayanlar ile eşleri zorunlu bölge hizmetini tamamlayan ya da tamamlamış sayılanların yanısıra, adaylığı 3 Ağustos 1990'dan önce özel okulda kaldırılmış olanlar, zorunlu bölge hizmetinden muaf tutulacak.

GÖÇMEN VE ASKERLER

Yurtdışında öğretmenlik yaptıktan sonra Türkiye'ye göç eden ve 1989'dan sonra Türk vatandaşı olup, öğretmenliğe atananlar, zorunlu bölge hizmetinden muaf tutulacak. 30 Eylül 1998'den önce terhis olacak öğretmenler de, kadrolarının bulunduğu okula dönebilecekler.

İSTEYENE ZORUNLU HİZMET

Zorunlu bölge hizmetine tabi öğretmenlerden, göreve 31 Aralık 1995'e kadar başlamış olanların, bu hizmeti tamamlamak üzere yer değiştirmeleri, kapsamdaki illerden ihtiyaç bulunanlara yapılacak. Bu nedenle 3 Ağustos 1990- 31 Aralık 1995 arasında atanıp, bölge kapsamında hiç görev yapmayanlar ile bunlardan bölge dışında toplam 3 yıl çalışanlar ve bölge hizmeti 1 yıl ve daha fazla eksik olanlar bölgeye dahil 3 il tercihinde bulunabilecek.

TORPİLE SIRA ENGELİ

Zorunlu hizmet yükümlüsü olmayıp il içi veya dışına yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin atamasında ortaya çıkabilecek torpile ‘sıra’ engeli getirildi. Büyükşehirlerde çalışan öğretmen, çalıştığı yer dışında en fazla iki yerleşim merkezi ve okul değiştirmek için de belediye sınırları içinde 4 okul tercihi yapabilecek.

İL DIŞINA 3 TERCİH

Zorunlu hizmetlerini tamamlayan ya da tamamlamış sayılanlarla, 30 Eylül 1998 itibariyle çalıştıkları yerde en az 3 yılını dolduranlar, il dışı tayin isteyebilecek ve 3 il tercihinde bulunabilecek.

PEMBE FORM

Torpili önlemek için yer değiştirme işlemlerinde ‘renkli’ form kullanılacak. Zorunlu hizmet yükümlüleri ‘pembe’, yer değiştirme talebinde bulunacaklar ‘sarı’ form dolduracak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!