Zorba kocaya ağır hapis

Güncelleme Tarihi:

Zorba kocaya ağır hapis
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay, boşanma davası açtığı için eşini dört arkadaşı ile dağa kaldırıp tecavüz eden kocaya ‘‘Eşe şefkatsiz muamele’’den verilen üç aylık hapis cezasını bozdu. Yargıtay, kocanın ‘‘Tehdit, kötü muamele ve öcalmak kastı ile hürriyeti tahdit’’ suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar ağır hapisle yeniden yargılanmasına karar verdi.

Yargıtay, ‘‘Nikahlı eşim isteğim yere götürürüm, istediğimi yaparım. Kime ne’’ diyen zorba kocalara şok ceza getirdi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, nikahın ayrı yaşanan eşi kaçırma, kötü muamelede bulunma hakkı vermediğini gerekçe gösterek, bunun aksi eylemlerin suçun ceza artırımları ile birlikte 4 yıldan 12 yıla kadar ağır hapsi öngören, ‘‘Tehdit, kötü muamele ve öcalmak kastı ile hürriyeti tahdit’’ suçunu oluşturduğuna karar verdi.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bu gerekçelerle eşinin açtığı boşanma davasını içine sindiremeyip dört arkadaşı ile dağa kaldırıp, tecavüz eden kocaya ‘‘Eşe şefkatsiz muamele’’den verilen üç aylık hapis cezasını ‘‘usül ve yasaya aykırı’’ bularak oybirliği ile bozdu. Yargıtay, sanık kocanın TCK 179/2'deki ‘‘Tehdit, kötü muamele ve öcalmak kastı ile hürriyeti tahdit’’ suçundan yargılanmasını istedi. Yargıtay, eşine eşkiyalık yapan kocanın 4 yıldan 12 yıla kadar ağır hapisle yeniden yargılanmasına karar verdi.

Yargıtay, nikahın ayrı yaşanan eşi kaçırma, kötü muamelede bulunma hakkı vermediğini bozma kararında gerekçe gösterdi. Yargıtay'ın bu yöndeki ilk ‘‘örnek’’ kararı, ‘‘Nikahlı eşim, döverim de severim de. Kim ne karışır dönemini’’ kapattı. Eşini kaçırmayı ya da kötü muamelede bulunmayı içine sindiren zorba eşler, artık en az 4 yıl ağır hapisle yargılanacaklar.

Yargıtay, bu kararını ilginç bir davada verdi. Almanya'da hemşire olarak çalışan Z.A yıllık iznini Türkiye'de geçirdiği sırada, M.A ile tanıştı ve evlendi. Ancak, çiftin arasında fiilen evlilik birliği kurulmadı. Çift uzun süre ayrı yaşadı. Z.A'nın boşanmak istemesi üzerine de çift anlaşarak, mahkemeye başvurdular. Aynı günün akşamı ise karısının boşanma girişimini içine sindiremeyen M.A, arkadaşlarının yardımı ile inanılmaz bir intikam planını uygulamaya koydu. Sanıklar, R.B, N.Ö ve N.Y ile de önceden anlaşarak, öteki sanık R.Z'i de yanına alan M.A nikahlı eşi Z.A'yı zorla kaçırdı. Ormanlık bir bölgede de diğer sanıkların yardımı ile karısının ırzına geçip kızlığını bozdu. Ertesi gün de Z.A diğer sanıklar tarafından eşi M.A ile cinsel ilişkiye zorlandı. Sanıklar, Z.A'yı altı gün boyunca adeta esir aldılar. Bu olaylar sonunda, Z.A iki günlük rapor aldı ve dava açıldı.

Yerel mahkeme, M.A ve arkadaşlarını TCK'nın 478. maddesindeki ‘‘Eşe şefkatsiz muameleden’’ üç ay hapis cezasına çarptırdı. Davanın temyizi üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bu kararı bozdu. Yargıtay, sanık koca ve arkadaşlarının TCK'nın 179. maddesinden cezalandırılmasını ve sanık sayısı da gözönüne alınarak, mahkemenin ceza artırımı uygulaması istendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!