Zirveden notlar:

Güncelleme Tarihi:

Zirveden notlar:
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Suriye adına yalvardı

Türkiye-Suriye gerginliği için arabuluculuğa soyunan Mısır Devlet Başbakanı Mübarek'e, devletin zirvesi ‘‘Kararlı tutumumuzdan vazgeçmeyiz, Suriye'den somut eylem bekliyoruz ’’ mesajını verdi. Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünde 3 saatten fazla süren görüşmenin başlangıcında Mübarek oyalayıcığı bir tutum sergiledi. Mübarek önüne dosyalar halinde konulan PKK ile ilgili dökümanları görünce, ‘‘Bunları ilk kez duyuyorum’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın Türkiye'nin kararlı tutumunun altını çizdiği görüşmenin kritik anları özetle şöyle:

Mübarek: Suriye ile ilişkilerinizde ortaya çıkan gerginlik Arap dünyasında büyük tedirginlik yaratmıştır. Arap dünyası, uzun zamandır İsrail ile ilişkilerinizdeki gelişmeyi kaygıyla izliyor. Suriye karşısınındaki tutumunuzun İsrail ile yakınlaşmanızdan kaynaklandığı yolundadır.

Demirel: Bu çok yanlış bir izlenim. Sizin İsrail ile ilişkilerin bizim bu ülkeyle olan ilişkilerimizden daha ileri. Suriye karşısındaki tutumumuzun İsrail ile bir ilişkisi yok.

Mübarek: Yine de bir çatışma bölge için büyük riskler doğurur. Acaba Suriye'ye süre veremez misiniz? Suriye ile bir müzakere sürecine girmeniz ve dışişleri bakanlarının biraraya gelmesi yararlı olabilir. Diplomasiden vazgeçmeyin.

DİPLOMASİ SONUÇ VERMEDİ

Yılmaz: Biz bugüne kadar hep diplomasiyle sonuç almaya çalıştık ama Suriye diplomasiyi işletmedi. Suriye PKK'yı destekleyerek binlerce vatandaeşımız ölümüne, askerlerimizin şehit olmasına yol açmıştır.

Mübarek: Ancak Arap kamuoyu aleyhinize dönüyor.

Demirel: Niye dönsün ki. Siz de bu gerçekleri kendi kamuoyunuza anlatın

Mübarek: Türkiye'den bu krizde sorumlu davranmasını bekliyoruz.

Yılmaz: Sorumlu davranması gerekenler masum insanların ölmesine yol açanlardır.

Demirel: Suriye'den yeni bir işaret getirdiniz mi?

Mübarek: Hayır, ben Hafız Esad ile görüştüm. PKK bizde değil diyor. Ben zaten Suriye'nin adına gelmiyorum, sizin bir kardeşiniz olarak geliyorum. Sizin terörden çektiklerinizi biliyorum. Mısır da terörizmden çekmiştir.

ARTIK EYLEM BEKLİYORUZ

Demirel: Biz artık Suriye'den somut eylem bekliyoruz. Suriye'de terörün kaynağı kurutulmalıdır bu olmazsa Türkiyenin sabrı taşacaktır. Biz bu konuda çok ciddiyiz. Türk kamuoyununda büyük infial vardır. Ardı arkası kesilmeyen şehit cenazeleri Türk halkının yüreğini dağlamaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!