Zırhlı kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Zırhlı kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hakkari Valisi, canlı bombanın intihar saldırısından zırhlı makam aracı sayesinde sıyrıklarla kurtuldu. Aralarında Jandarma Alay Komutanı'nın da bulunduğu 5 kişi yaralandı. Saldırgan, parçalanarak öldü.

Hakkari Valisi Nihat Canpolat, dün Yüksekova İlçesi'nden dönerken, PKK'lı ‘canlı bomba’nın intihar saldırısına hedef oldu. Canpolat'ın hafif yaralı kurtulduğu saldırıda, Hakkári İl Jandarma Komutanı Albay Tahir Çebi, koruma polisi Nesim Saz ve makam şoförü Çetin Deniz ile 2 vatandaş yaralandı. Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı konuldu ve büyük bir operasyon başlatıldı.

Canpolat, okul açılışları için dün sabah gittiği Yüksekova İlçesi'nde, Kaymakamlık'ta düzenlenen bir toplantıya katıldı. Toplantı bitiminde Canpolat, otomobiline İl Jandarma Komutanı Albay Tahir Çebi'yi de alarak saat 15.50'de dönüşe geçti. Konvoy, koruma polislerinin aracı önde olduğu halde Yüksekova Kaymakamlığı önünden ayrıldıktan 100 metre sonra, Cengiz Topel Caddesi üzerinde seyrederken, 25- 30 yaşlarında bir kişi, hızla makam otomobilinin önüne atladı ve üzerindeki bombanın pimini çekti.

ALEV ALDI

Kulakları sağır eden patlamayla birlikte ortalık cehenneme dönerken, Canpolat'ın makam aracı zırhlı Mercedes Jeep, alev aldı. Canpolat ve yanındakiler kapıları açarak kendilerini dışarı attı. Anında müdahale eden güvenlik güçleri, saldırıda yaralanan Vali Canpolat, Albay Çebi, makam şoförü Çetin Deniz, koruma polisi Nesim Sav ve henüz kimlikleri belirlenemeyen 2 vatandaşı, Yüksekova Devlet Hastanesi'ne götürdü. Hafif yaralı olan Canpolat ile 2 vatandaş ayakta tedavilerinden sonra taburcu edilirken, Çebi, Deniz ve Sav, helikopterle Van Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

İntihar saldırısından yaralı kurtulan Canpolat, Hakkári'ye dönmekten vazgeçip gelişmeleri izlemek üzere 21'inci Sınır Jandarma Tümen Komutanlığı'na geçti. Olaydan sonra ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve belediye hoparlöründen yapılan anonslarla, halkın evlerine girmesi istendi. Saldırıyla ilgili operasyon başlatan güvenlik güçleri, parçalanarak ölen PKK'lı ‘canlı bomba’nın kimliğini saptamaya çalışıyor.

Sevilen genç Vali

Nihat Canpolat, Hakkari Valiliği görevine iki yıl önce getirildi. Refahyol döneminde Kemal Çelik'in olaylı bir şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğuna oturtulmasıyla boşalan Hakkari Valiliği'ne atanan Nihat Canpolat, kısa sürede halkla çok iyi diyalog kurdu. Canpolat, terör nedeniyle boşaltılan köylerden göç alan Hakkari'de, açlık sorunu yaşanmaması için büyük çaba gösterdi. İlk valiliğini Hakkari'de yapan ve henüz 41 yaşında olmasına karşın başarılı sınav veren Canpolat, halkın güvenini kazandıktan sonra, bir çok kapalı okulun açılmasını sağladı. Kent merkezindeki sorunların çözümünün yanında, her fırsatta ilçe ve köylere giden Vali Canpolat, başlattığı yardım kampanyalarıyla, güç durumda olan vatandaşların imdadına koşmasıyla tanınıyor.

2 canlı bomba daha var

Emniyet Genel Müdürlüğü, canlı bomba olmakla görevlendirilen 2 teröristin fotoğraflarını tüm illerin emniyet müdürlüklerine gönderirken son derece dikkatli olunmasını istedi. 2 canlı bombanın, terör örgütünce Yunanistan'da eğitildikten sonra Türkiye'ye gönderildiği belirlendi. Örgüt kamplarında çekilmiş fotoğrafları elde edilen ‘Şilan’ kod isimli canlı bombanın Konya ili Cihanbeyli ilçesi Karacadağ köyü nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi. Bu teröristin 1.60-1.65 boylarında, esmer, uzun saçlı, yüzünde belirgin sivilce ve çenesinde büyük ben bulunduğu kaydedildi. Diğer canlı bombanın ‘Ruken’ kod ismini kullanan Şenay Oruç olduğu ve Bitlis'in Ahlat ilçesi nüfusuna kayıtlı, 1975 doğumlu olduğu belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısında, 2 teröristin kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve tesislerine, güvenlik güçlerine yakın alanlarda, gar otogar, otobüs metro gibi kalabalıkların bulunduğu alanlarda eylemlerin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtildi ve son derece dikkatli olunması istendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!