Zirai don nedir?

Güncelleme Tarihi:

Zirai don nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 07:24

Meteoroloji Genel Müdürlüğü zaman zaman hava durumu raporlarında zirai don uyarısında bulunuyor. Özellikle karasal bölgelerde zira don olayı sık görülür. Peki zirai don nedir?

Haberin Devamı

Zirai don oalyında sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşer. Düşüş gün doğumuna kadar devam eder.

DON OLAYI

Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır.

Yer yüzeyinin radyasyon ve kondüksiyon ile aşırı soğumasına neden olan olaylar donun oluşması için elverişli temel koşulları sağlarlar. Özellikle belirli bir yerin soğuk ve kuru bir polar hava kütlesi tarafından doldurulması, havanın açık ve sakin olması, atmosferin su buharı oranının düşük olması, karasal bir sıcaklık rejimi don için elverişli koşulları oluştururlar.

Don oluşumunda önemli faktörlerden biri de topografik yapıdır. Yükseklerde soğuyan ve ağırlaşan hava, yer yer çukur alanlarda toplanarak bu kısımların don tarafından etkilenmesine neden olur. Ş

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!