Zimmetine para geçiren dört kişiye idam

Güncelleme Tarihi:

Zimmetine para geçiren dört kişiye idam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 15:00

İran’da mahkeme milyar dolarlık bir banka sahteciliği skandalında oynadıkları rol dolayısıyla dört kişiyi idama mahkum etti. Skandal sonucu banka yöneticileri işlerinden olmuş, Mahmud Ahmedinecad hükümeti de ağır eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Haberin Devamı

Eylül 2011’de ortaya çıkarılan zimmete para geçirme skandalı kapsamında İran merkezli bir yatırım şirketinin yöneticileri, bazı kamu iktisadi teşekküllerini satın almak amacıyla 2.6 milyar dolar değerinde kredi için sahte belge tertip ettiği iddia edilmişti.

 

Yolsuzlukla ilgili 39 kişi yargılandı.

 

Mahkeme sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini-Ecei, IRNA haber ajansına yaptığı açıklamada, “Cezaları şu an yazılıyor. Mahkemenin kararına göre zanlılardan dört tanesi idam cezasına çarptırıldı” dedi. Ancak Muhsini-Ecei idama mahkum edilenlerin isimlerini açıklamadı.

 

Sözcü, iki kişinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığını, diğer zanlıların ise 25 yıl ve altında hapis cezaları aldığını söyledi. Zanlıların cezaları temyize götürmek için önünde 20 günü bulunuyor.

 

Haberin Devamı

AHMEDİNECAD'IN KOLTUĞU SALLANDI
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad geçtiğimiz yıl bazı medya kanallarında yer alan hükümetin skandalla ilgili olduğu iddialarını reddetmişti. Skandal dolayısıyla Ahmedinecad hükümetiyle aşırı muhafazakar çevreler arasında az daha Cumhurbaşkanı’nın koltuğuna mal olacak ciddi bir savaş yaşanmıştı.

 

Ekonomi ve Maliye Bakanı Şemseddin Husseyni, geçtiğimiz yıl Kasım ayında parlamentoda hakkında verilen azil önerisini yara almadan atlatmayı başardı.

 

Daha sonra İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Meclis Başkanı Ali Laricani tansiyonu düşürmek için duruma müdahale ederek, İran’ın çıkarlarına zarar veren bu tartışmasının sona erdirilmesi emrini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!