Zeyrek Sarnıcı'nda su kanalı sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Zeyrek Sarnıcında su kanalı sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 13:26

Fatih Belediyesince Zeyrek Sarnıcı'nda yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında 8 metrelik su kanalı bulundu

Edinilen bilgiye göre, Bizans döneminin İstanbul'da bıraktığı önemli su tesislerinden Unkapanı'ndaki Pantakrator Manastırı'nın sarnıcı olan Zeyrek Sarnıcı, Fatih Belediyesince yürütülen restorasyon çalışmasıyla kent turizmine kazandırılacak.

Mülkiyeti bir dönem Piri Mehmet Paşa Vakfı'na ait Zeyrek Sarnıcı, restorasyonu yapılmak üzere Fatih Belediyesince 10 yıllığına kiralandı. Belediyenin girişimi, İstanbul Valiliği, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izni, İl Özel İdaresi'nin desteğiyle proje çalışmalarına başlandı. 3 yıl önce proje ihalesi yapılan sarnıcın röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri 2006'da onaylandı.

İSKİ ile çevreden gelen atık suların engellenmesiyle ilgili çalışmalar yürütüldü. Restorasyon çalışmaları devam eden sarnıç, turizme kazandırılmak için gün sayıyor.

İSTANBUL'UN TEK YER ÜSTÜ SARNICI

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Zeyrek Sarnıcı'nın İstanbul'daki diğer sarnıçlarla kıyaslandığında bir yer üstü sarnıcı olarak ön plana çıktığını söyledi. 12. yüzyıla ait yapının, son 200 yıldır terk edilmiş vaziyette bulunduğunu belirten Demir, sarnıcın turizme kazandırılması için önce mülkiyet problemini çözdüklerini, ardından ihalesini gerçekleştirdiklerini ve uygulama çalışmalarının hala devam ettiğini ifade etti.

Demir, çevredeki pis suların içine aktığı bir yer konumundaki sarnıcı, İSKİ ile birlikte yürüttükleri çalışmalar sonunda temizlediklerini, daha sonraki aşamada buradaki mescidin kazılarını gerçekleştirdiklerini, minaresi dahil temel kazılarına ulaştıklarını ve bununla ilgili proje çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi.
Restorasyon çalışmaları sırasında son olarak sarnıcın içinde 8 metrelik bir su kanalının ortaya çıkarıldığını, kanalın yaklaşık 4 metresinin görülebildiğini, kanalla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Demir, sarnıçta aynı özellikte bir su kuyusu daha bulunduğunu, bu kuyunun sarnıcın altındaki ayazmaya ait olduğunu söyledi.

“SARNICI 2010'A YETİŞTİRECEĞİZ”

“Zeyrek Sarnıcı'nı 2010'a yetiştireceğiz. Uluslararası etkinliklerin sahneleneceği bir yere dönüştüreceğiz” diyen Mustafa Demir, 2010'dan sonra da değerlendirilmesi konusunda tüm sivil toplum kuruluşlarına ve yatırımcılara açık olduklarını dile getirdi.

Eserin geçmişiyle ters düşmeyecek bir fonksiyonda değerlendirilmesi konusunda katkı beklediklerini belirten Demir, şunları kaydetti:
“Bu tür teklifler olursa değerlendirmeyi düşünüyoruz. Yerebatan Sarnıcı çok etkileyici, Zeyrek Sarnıcı da çok etkileyici bir sarnıç. Üstünde balkon gibi yerler var ve yukarıdan sarnıcın görülebileceği alanlar var. Zeyrek Sarnıcı turizme kazandırıldığında hikayesiyle anlatılması gerekiyor. Zeyrek Sarnıcı projesini, Fatih'e ve İstanbul'a uluslararası katkı sağlayacak projelerden biri olarak düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!