Zeyrek Montmartre gibi olacak

Güncelleme Tarihi:

Zeyrek Montmartre gibi olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un Fatih ilçesi, yakında Paris'in ünlü Montmartre tepesi gibi ressamlara ev sahipliği yapacak. Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan, Zeyrek'te Bizans kilisesinden camiye çevirilen Molla Zeyrek Camii çevresini restore ederek ressamların hizmetine sunacak.

Sadettin Tantan'ın örnek gösterilen eğitim modeli de ilçede gittikçe yaygınlaşıyor. Türkiye'de ilk kez bir belediyenin geliştirdiği Eğitim Parkı modeli Fındıkzade'deki Çukurbostan'da hayata geçirildi. Eski açık hava sarnıcı alanı, daha önce pazar yeri olarak kullanılıyordu.

Adını İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'ten alan Fatih, tarihsel kimliğine kavuşuyor. İlçedeki tüm tarihi binaları restore ettiren Belediye Başkanı Sadettin Tantan, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla yürüttüğü eğitim ataklarına da yenilerini ekliyor. Fındıkzade Çukurbostan Eğitim Parkı'ndan sonra, Yavuzselim Çukurbostan Eğitim Parkı da yakında hizmete açılacak. Tantan, ilçedeki çocukları eğlence ve eğitimle buluşturan eğitim parklarının sayısını artırmaya çalışırken, iki yüzme okulunun temelini önümüzdeki günlerde atacak. Tantan, Çarşamba'da Darüşşafaka'nın boşalttığı okullarda ise özel Fatih Vakfı Üniversitesi kurmak için kolları sıvadı.

1994 Temmuz'unda Fatih Belediye Başkanlığı'na seçilen ünlü polis müdürü Sadettin Tantan, yerel yönetimde başarılı hizmetler üretti. İptal nedeniyle 10 Temmuz 1994'te yenilenen seçimlerde, RP'nin kalesinde başkanlık koltuğuna oturan ANAP'lı Tantan öncelikle Fatih'in tarihi dokusuna uygun projeler geliştirdi. Tantan, Kariye'den sonra Zeyrek'i de bir Osmanlı mahallesi haline getirmeye soyundu.

Konaklar restore ediliyor

Mimar Sinan Üniversitesi'yle işbirliği yaparak restorasyon çalışmalarına başlayan Tantan, ‘‘Ressamlar semti Zeyrek' düşünü şöyle anlatıyor:

‘‘İstanbul'da Ayasofya'dan sonra en önemli kilise olan ve camiye çevirilen Zeyrek Molla Camii'nin müthiş bir manzarası var. Buranın hamamını aslına uygun restore ederek bir kafe haline getiriyoruz. Çevresinde ressamlar sokağı oluşturacağız. Gelsinler resimlerini yapsınlar. Bir sanat çevresi oluşacağına inanıyorum.''

Ressamlar sokağının çevresindeki 60 ahşap Osmanlı konağının restorasyonuna başlayan Tantan, ‘‘Fatih'in tarihine uygun oluşturulacak bu mahallede Paris'teki Montmartre gibi bir ortam oluşturacağız'' dedi.

Sadettin Tantan'ın örnek gösterilen eğitim modeli de ilçede gittikçe yaygınlaşıyor. Türkiye'de ilk kez bir belediyenin geliştirdiği Eğitim Parkı modeli Fındıkzade'deki Çukurbostan hayata geçirildi. Eski açık hava sarnıcı alanı, daha önce pazar yeri olarak kullanılıyordu. Şimdi orada spor tesisleri, oyun yerleri ve eğitim binası var. Başkan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla işbirliği yaparak burada bilgisayarlı çalışma odaları, satrançtan video oyunlarına kadar çocukların boş zamanlarında eğlenerek öğrenecekleri eğitim hizmetleri geliştirdi. Şimdi, ‘‘Her semte bir spor ve eğitim parkı yapmayı hedefliyoruz. İnsanlar ancak eğitilerek karanlıktan aydınlığa çıkar'' diyor.

Yol, su, imar gibi klasik belediye hizmetlerinin ötesinde eğitime ağırlık veren Tantan, ilçedeki her parkın yanına bir de iki katlı eğitim merkezi yaptırdı. Bu binaları bilgisayarla donattı. ‘‘Buralarda çocuklar gelip ders çalışıyor, bilgisayar öğreniyor. Sokaklarda uyuşturucu, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklara yönelmeden güvenli ortamlarda severek öğreniyorlar'' diye anlatıyor.

Silivrikapı'daki Uzunyusuf Parkı'nda olduğu gibi çocuklara yönelik eğitim merkezlerinin yanısıra ilçedeki kadınlara yönelik kurslar da düzenleyen Tantan, evde oturan kadınların da üretime katılmasını hedefliyor. Biçki dikiş kurslarının yanısıra Zeyrek'te halı kilim atölyeleri açtı. Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camii müştemilatında da Mimar Sinan Üniversitesi ve İstanbul Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin işbirliğiyle, moda, stilistlik ve tasarımcılık okulunu hizmete soktu. Burada yetişenlerin aynı zamanda istihdamını da sağladı.

Özürlülerle el ele

Sadettin Tantan, Mevlanakapı Özürlüler Okulu'nu da açtı. Edirnekapı'daki Sarmaşık Tekkesi'ni Sokak Çocukları Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi haline getirmek için başlattığı projeyi önümüzdeki günlerde hayata geçirecek. ‘‘Yerel yönetimler halkın tüm kesimleriyle bütünleşmeli ve onlara hizmet götürmeli. Eğitim hizmetlerimizi özürlü vatandaşlarımıza da ulaştırmaya çalışıyoruz'' diyor. Rumeli Türkleri kültür Dayanışma Vakfı'yla Düşkünler Evi ve Sağlık Ocağı binası yapan Tantan, bu binayı yakında hizmete açacaklarını, Zeyrek'te de bir düşkünler evi ve sağlık ocağı yapacaklarını söyledi.

Fatih'deki 69 mahallede yoksullar da saptandı. Belediye, yakında kuracağı aş evleriyle günde üç ögün yemek vermeye hazırlanıyor. Fatih veya Yavuzselim camii gibi tarihi eserlerin bahçeleri de düzenlendi. Tantan, ‘‘Tarihi miraslarımızı temiz tutmak ve bakımını sağlamak için buraları yaşanılır mekanlar haline getirdik'' diye konuşuyor. Vaatlerinin büyük bölümünü gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Fatih'i bir kültür ve eğitim semti haline getirmeyi amaçladığını ekliyor.

Fatih Üniversitesi

Tantan'ın en büyük düşü, ilçesinin adını taşıyan bir üniversite gerçekleştirmek. Bu amaçla Çarşamba'daki Darüşşafaka Lisesi'nin boşalttığı tarihi binalar ile Fatih Camii içindeki Akdeniz ve Karadeniz Medreseleri binalarını restore ettirmeye hazırlanıyor. Darüşşafaka'nın Ziraat Bankası'na ait olan tarihi binasının kendilerine verilmesi için Devlet Bakanlığı'nda girişimde bulunan Tantan, ‘‘Üniversite'yi ilçenin tarihi binalarına yayarak, eğitimi halkın ayağına götürmemiz gerek'' dedi. Üniversitenin gerçekleşmesi için vakıf kurma çalışmalarına hız veren Tantan, Mimar Sinan Üniversitesi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla işbirliğini de gün geçtikçe geliştiriyor.

Asfalttan taşa

Fatih'in arka sokaklarında hummalı bir çalışma yürütülüyor. Özellikle Kariye, Zeyrek gibi tarihi mekanların çevresindeki yolların asfaltları sökülüyor, yerine taş ve rekli taban tuğlaları döşeniyor. Tantan, tarihi sokaklara taş ve tuğla döşemenin daha çok yakıştığını düşünüyor. Ayrıca bu tuğla ve taşlar, herhangi bir alt yapı kazısı sırasında asfalt gibi sökülüp atılmıyor. Kazı bittikten sonra yeniden kullanılıyor. Ayrıca bu döşemeler yağmuru toprağa geçirdiği için yeraltı sularının beslenmesini de sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!