Zeus'un oğlunu 1 milyon dolara satacaklardı

Güncelleme Tarihi:

Zeusun oğlunu 1 milyon dolara satacaklardı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 16:59

Denizli’de alıcı gibi davranan polislere tarihi eser satmaya çalışan bir kişi gözaltına alındı. Zanlının elindeki mitolojide Zeus’un ikiz çocuklarından kahramanlığı simgeleyen ’Kastor’ ya da ’Polluks’a ait olduğu belirlenen 2 bin 100 yıllık paha biçilemeyen bronz heykele el kondu.

Haberin Devamı

Bir ihbarı değerlendiren, Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, çiftçi H.A.’nın (40) elindeki bir tarihi eseri yurt dışına satmak için müşteri aradığı belirledi. Alıcı görünümündeki polis ekipleri, kaçak kazı sonucu bulduğu bronz heykeli yurt dışına 1 milyon dolara satmak istediği ileri sürülen H.A. ile irtibata geçti. Belirlenen buluşma yerindeki pazarlığın ardından gerçek kimliğini açıklayan H.A.’yı gözaltına aldı. H.A.’nın yanındaki, Helenistik Dönem’e ait 75 santimetre boyundaki bronz heykele el konuldu.

Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Laodikya Kazı Heyeti’nin Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek tarafından incelenen heykelin 2 bin 100 yıllık olduğu ve mitolojide Zeus’un ikiz çocuklarından kahramanlığı simgeleyen Kastor ya da Polluks’a ait olduğunu belirtildi. Heykel, Denizli Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

PAHA BİÇİLEMEZ

Haberin Devamı

Şimşek, ele geçirilen heykelin sanatsal özelliği üst düzeyde olduğunu belirterek, "Bu eser Anadolu insanının sanata ne kadar düşkün ve hünerli olduğunu gösteriyor. Bu yönüyle sanatsal yönü çok ağır. 2 bin 100 yıllık bir eser, dünyada az rastlanır bir eser, Avrupa’daki müzelerde bile bu tür bronz eser nadir görülür. Böyle bir esere fiyat biçilemez" dedi.

Gözaltına alınan H.A. işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!