Zeugma'ya sanal destek

Güncelleme Tarihi:

Zeugmaya sanal destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 11:33

Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde, Fırat Nehri kıyısında bulunan ve bir bölümü geçen yıl Birecik Barajı gölü suları altında kalan Zeugma antik kentine sahip çıkanlar, "www.zeugmaweb.com" adresindeki internet sayfasında buluşuyorlar.

Haberin Devamı

Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO), TOBB'un katkılarıyla hazırlayıp yayına sunduğu ve www.zeugmaweb.com adresinden ulaşılan web sayfası, Zeugma'ya destek olanların ve ilgi duyanların sanal buluşma adresi haline geldi.

Zeugma'ya ilişkin duygularını açıklamak için e-posta gönderen yüzlerce kişi, antik kentin su altında kalmasından duydukları üzüntüyü dile getirip, önerilerde bulunuyorlar.

Mesaj bırakanlardan Sami Uygur, duygularını, ''Ne gerek vardı bu güzelliği, bu tarihi yok etmeye. Zeugma bu devlete sıradan bir barajınsağlayacağından daha fazla gelir sağlayabilirdi'' sözleriyle ifade ediyor.

Sanal ziyaretçilerden Atakan Akbaba, Roma İmparatorluğu'nun bıraktığı eserlere gereken ilginin gösterilmesini isteyerek, ''Toprak altından çıkan mozaikler pek iyi muhafaza edilmiyormuş. Bu eşsiz mozaiklerin, mühürlerin, Zeugma'da yaşamış olan halkın kullandığı aletleri herkes görmeli'' diyor.

Levent Nalbant, Zeugma kazılarında bulunma isteğini ifade eden mesaj bırakırken, İsmail Tomris, duygularını, ''Türkiye dünyanın sayılı açık hava müzelerinden ama bunların kıymetini bilmiyoruz'' sözleriyle anlatıyor.

Dilek Peker ise tarihi miras olan Zeugma antik kentinin adının ancak, battıktan sonra duyulmasının üzücü olduğuna dikkati çekiyor. ''Zeugma bir yaşamın kalıntısıdır'' diyen Şenol Kotan, Japonya'da yaşadığını, arkeolojik kalıntıları çıkarmada kullanılan makinelerin temini konusunda yardımcı olabileceğini kaydediyor.

Münir Arıkan da çocukları tarihi mirastan yoksun bırakmanın kendisini rahatsız ettiğini ifade ediyor. ''Zeugma'nın tükenişini, yaşam kaynağımız olan vitaminlere, minerallere ve elementlere benzetiyorum'' diyen Arıkan, duyarlı olunmasını istiyor.

Ebru Güldoğan ise Zeugma'ya ilişkin duygularını şöyle özetliyor: ''Çok merak ediyorum, millet olarak ne zaman saygı kelimesinin anlamını tam olarak kavrayacağız. Doğaya, tarihe, bilime saygı... Bütün bunların bileşimi, insana, yani kendimize saygı. Ne zaman anlayacağız insanlık tarihinin bir parçası olan Zeugma gibi değerlere sahip çıkarak, aslında kendimizi koruduğumuzu, kendi benliğimize sahip çıktığımızı...''

Murat Başlar ise Zeugma'dan çıkarılan ve Çingene Kızı adı verilen mozaiğe atıfta bulunarak, ''Geç de olsa artık çingene ağlamasın. Yapılan barajı sular değil, çingenin gözyaşları doldurulacak. Gereken yapılsın ve Zeugma'yı torunlarımız bile görsün. Çingene daha fazla ağlamasın'' sözleriyle görüşlerini açıklıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!