Zeugma mozayikleri hediyelik eşyalarda

Güncelleme Tarihi:

Zeugma mozayikleri hediyelik eşyalarda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 11:10

Birecik Barajı'nın suları altında kalacak olan Zeugma antik kentindeki acil kurtarma kazılarında çıkarılan mozaikler, hediyelik eşyaları da süslemeye başladı. En çok Oceanos ve Tethys mozaikleri ile süslenmiş tabaklar ilgi çekiyor.

Zeugma antik kentinden geçen yıl acil kurtarma kazıları sırasında çıkarılan ve  ilgi çekici mitolojik öyküleri olan mozaikler, hediyelik bakır işleme tabaklara da konu olmaya başladı.

   Sedef  kakmacılık, bakır işleme ve hediyelik eşya imalatı ve satışı yapan Remzi Demir, Zeugma'dan çıkarılan mozaiklerin birer sanat şaheseri olduğunu belirterek, ''Hediyeliklere, mozaiklerin en güzelleri konu oluyor'' dedi. 

  Oceanos ve Tethys mozaiği işlenen bakır işleme tabağın her noktasında emek ve alın teri bulunduğunu kaydeden Demir, ''Elbette toplumun mozaiklere ilgisi bu imalatta belirleyici oluyor ama bu çabamızla tanıtıma katkımız da göz ardı edilmemeli'' diye konuştu. 

Birbirinden güzel, canlı ve gözalıcı görüntülere sahip mozaikler,  bugüne kadar dergi kapakları, havlular, panolar, takvimler, seramik tabaklar ve benzeri hediyelik eşyaların gözde teması oldu.

   Renkleri ve kalitesiyle o tarihteki sanatçıların, ''insanın en iyisine layık olduğu'' düşüncesiyle hareket ettiklerini ve işin kolayına kaçıp ''ucuza vermeyi'' hiçbir şekilde amaçlamadıklarını ortaya koyan belgeler olarak değerlendirilen Zeugma mozaiklerinde,
ağırlıklı olarak, Fırat'ın çevresine sunduğu bolluk ve bereket işlenmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!