Zenne'nin galasında gelen cesur itiraf

Güncelleme Tarihi:

Zennenin galasında gelen cesur itiraf
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 09:23

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışan “Zenne” adlı filmin gala gösterimi yapıldı. Filmin oyuncularından Ünal Silver kızı ile ilgili cesur açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Caner Alper ve Mehmet Binay'ın yönettiği film ekibinden Yapımcı Oyuncu Aykut Kayacık, oyuncular Jale Arıkan, Giovanni Arvaneh, Kerem Can, Erkan Avcı, Rüçhan Çalışkur, Tilbe Saran, Ünal Silver, Tolga Tekin, Yvonne Rosenbaum, Antalya Kültür Merkezi'ndeki galanın ardından seyircilerle söyleşide buluştu. 

Neden kırmızı

Söyleşinin hemen başında, “Neden kırmızı” sorusuyla karşılaşan ekip adına konuşan Yönetmen Caner Alper, filmde eşcinsel karakter Ahmet'i canlandıran oyuncunun annesi rolündeki Rüçhan Çalışkur'un, “kırmızı” rengini onaylamadığı için oğlunun tişörtünü kesip, temizlik bezi yaptığını anlattı. Alper, “Tercihleri tahrip eden alışkanlıklara duruşumuzu sergilemek için, ekip olarak birlikte duruşumuzu göstermek için” derken, diğer yönetmen Mehmet Binay ise, “Renklerimizi gizlememek için” diye konuştu.

Tutucu bir çevreden gelen ve babası tarafından öldürüldüğü iddia edilen eşcinsel Ahmet Yıldız'ın hayatından esinlenilerek çekilen film ile ilgili olarak Caner Alper, “Aslında belgesel çekmek için yola çıkılmıştı. Sonra Ahmet öldürüldü. Sonra proje, filme dönüştü” dedi. Alper, Ahmet Yıldız'ı öldürülmeden önce 2,5 yıl süreyle tanıdığını belirtti. Ahmet Yıldız'ın evlerine misafir gelip gittiğini anlatan Alper, “Tişört kesme olayını biliyorduk. Annesi, telefon açar, (İki rekat namaz kıl, geçer) derdi. Babası tanıdık bir doktora götürmeyi önerirdi. Bazen (Beni öldürecekler) diye girerdi kapıdan. Öldürüleceğini sanmamıştık” diye konuştu.

/images/100/0x0/55eb1130f018fbb8f8a8e5f2

Haberin Devamı

ZENNE FİLMİNDEN İLK KARELER / FOTO GALERİ

 

FİLMİN FRAGMANI - WEB TV

Ödül alması bekleniyor

 

Eşcinsel Ahmet Yıldız'ın hayatını konu alan ve merakla beklenen filmin galası dün akşam yapıldı. Filmin bitimiyle salon dakikalarca süren alkış sesleri ile inledi.

Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran filmin, birkaç dalda ödül alması bekleniyor.


Uzun ince bir yol

Filmde bir Zenne'yi canlandıran ve çok değişik figürlerle dans eden Kerem Can'a bir izleyici, rolüne nasıl hazırlandığını sordu. O sırada söyleşinin yapıldığı çadırın biraz ilerisinde gece yapılacak etkinliğin ses sistemini denemek için Aşık Veysel'in ünlü türküsü “Uzun ince bir yol” çalınmaya başladı. Yüksek sesle çalınan müziğe gönderme yapan Can, “Uzun ince bir yoldu” diye söze başlayınca salonda gülüşmeler duyuldu. Can, Türk ve yabancı dans sanatçıları ile dans gruplarından ve gerçek bir zenneden ders aldığını belirterek, “Müziği seviyordum. Bu şekilde dans etmeyi düşünmezdim. Bu proje hayatımı değiştirdi. Bu çok büyük bir hediye” diye konuştu.

Ahmet karakterini canlandıran Erkan Avcı, benzeri bir soruya, “Ahmet ile aynı sosyokültürel yapıdan geliyoruz. Bu role karşı bir sosyal sorumluluk hissettim. Biz Ahmet'in ruhu için uğraştık” yanıtını verdi.

'Benim kızım eşcinsel'

Ahmet'in babasını canlandıran Ünal Silver ise, “Bu ülkede bazı anne babalar, katil çocuklarını bağrına basıyorlar, eşcinsel çocuklarını öldürtüyorlar veya öldürüyorlar” dedi.
Ünal sözlerine şöyle devam etti:

“Benim kızım eşcinsel. Anne babalar, çocukları eşcinsel oldu diye niye üzülüyor, anlamıyorum. Benim çocuklarım kanser olurlarsa üzülürüm. Bir oğlum, bir kızım, iki gelinim var. O nedenle o babayı anlamak benim için zor oldu.”

Pembe rapora tepki

Filmde eşcinsellerin askerlik yapmamak için aldıkları ve “Pembe rapor” diye bilinen belgenin, bu kişilerin onurlarının kırılmasına yol açan koşullarda verildiğini hatırlatan bir seyirciye yönetmenlerden Caner Alper, kamuoyunun yakından tanıdığı bazı kişilerin bu raporları alırken yaşadıklarını, çok özel belge ve fotoğrafların kışlada elden ele gezdiğini onlardan dinlediğini söyledi.

Alper, “Üstelik o pembe rapor, kişiye elden teslim edilmiyor. Ailesinin eline geçebilecek şekilde adrese gönderiliyor. Oysa belki o kişi bunu ailesinden gizlemek durumunda” diye konuştu.

 

 

Haberin Devamı

Zennenin galasında gelen cesur itiraf

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!