Zehirli gaz sarımsak çıktı

Güncelleme Tarihi:

Zehirli gaz sarımsak çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2005 15:24

 Korkutan senaryo

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı Mülki İdare AmiriVedat Müftüoğlu, Esenboğa Havalimanı'ndaki olayın İstanbul'dan bir firmanın gönderdiği ve içinde sarımsak yağı olduğu bildirilen kargonun sızıntı yaparak, posta paketini etkilemesi sonucu meydana geldiğini açıkladı.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Müftüoğlu, söz konusu olayla ilgili olarak Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amiri'nin kendisini aradığını ve ''Katar Air vasıtasıyla gelen bir kargoda bu etkilenmeyi yapacak malzeme olup olmadığını'' sorduğunu kaydetti.

Bunun üzerine gerekli araştırmayı yaptırdığını belirten Müftüoğlu, ''yaptığım araştırmaya göre, Hindistan'dan Synthite Endüstriyel Kimyasal Limited adlı şirketin gönderdiği ve alıcısı Gebze'de bulunan Aramsa Besim adlı şirket olan 5-6 tane bidonu Çelebi Kargo Müdürlüğü teslim almış. Bidonlardan birinin uçaktan alınırken sızıntı yaptığı görülmüş ve hasarlı olarak da tespit edilmiş” dedi.

Sızıntı yapan bidonun hemen yanında bulunan bir posta paketinin kokudan etkilendiğini belirten Müftüoğlu, “Çelebi Kargo, etkilenen paketi PTT kargosuna teslim etmiş. Oradan da THY'ye ait uçakla Ankara'ya teslim edilmiş. Burada uçak altında yapılan çalışma sırasında bu maddeden etkilenen kimse olmamış. Sarımsak yağı olduğu bildirilen kargo malzemeleri naylon paketler içerisine alınarak Çelebi'nin antrepolarında muhafaza altına alınmış durumda'' açıklamasını yaptı.

Alıcı Aramsa Besim firmasının bidonları almak için şu ana kadar herhangi bir talepte bulunmadığını belirten Müftüoğlu, sarımsak yağı olduğu bildirilen maddeden numune alınarak ilgili yerlerde inceleneceğini söyledi.

Müftüoğlu, maddenin herhangi bir suç unsuru içermesi halinde gerekli yasal işlemlerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

HASTANEDE KARANTİNA KALDIRILDI

SSK Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Sami Türkoğlu, hastane acil servisindeki karantinanın kaldırıldığını söyledi.

Türkoğlu, acil servis önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı, SKK Dışkapı Hastanesi ve GATA ekiplerinin araştırmaları sonucunda karantinayı kaldırdıklarını bildirdi.

Öte yandan şüpheli paketten etkilendikleri gerekçesiyle hastaneye gelen 43 kişi taburcu edildi.

SONUÇLAR AÇIKLANDI

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın inceleme sonuçları şöyle:

“Ankara Esenboğa Havalimanı kargo bölümünde 10 Şubat 2005 tarihinde kargo personeli tarafından fark edilen ve başkanlığımıza 12.00'de ulaşan bilgi doğrultusunda olay mahalline gidilmiştir. Sivil savunma uzmanlarınca izole edilen şüpheli paket kurumumuz personeli tarafından olay mahallinden teslim alınmıştır. Saat 15.00 civarında başkanlığımıza ulaştırılarak mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan incelemeye alınmıştır.

Haberin Devamı

Sonuçlar mikrobiyolojik yönden 11.02.2005'de neticelendirilecek olup, kimyasal açıdan organik toksit tarama yapılmış ve esansiyel uçucu yağlarda bulunan 'Diallyl Disülfide' tespit edilmiştir. Söz konusu kimyasal sarımsak gibi maddelerde bulunur.

Hastalardan alınan kan örneklerinde kolinesteraz taraması yapılmış olup, bulunan değerler limit içerisindedir. İleriki tetkik sonuçları daha sonra açıklanacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!