Zehir paniği

Güncelleme Tarihi:

Zehir paniği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

İçme suyu şebekesine zehir atıldığı haberi Diyarbakır'ı ayağa kaldırdı. Fenalaştığını söyleyen yüzlerce kişi hastanelere koştu. Muayene edilenlerin çoğu taburcu edildi. 19 kişinin tedavisi sürüyor. Yetkililer içme suyuna kanalizasyonun karışmış olabileceğini söylediler.

Diyarbakır'da önceki gece zehirli su paniği yaşandı. Kentin Bağlar semtindeki 3 bin nüfuslu Yunus Emre Mahallesi'nde aynı anda fenalaşan yüzlerce kişi hastanelere akın etti. İçme suyu şebekesine zehir atıldığı ve çok sayıda kişinin öldüğü söylentisi halkı telaşlandırırken, yetkililer olayın içme suyu şebekesine kanalizasyon karışmasından kaynaklandığının sanıldığını açıkladı. Hastanelere kaldırılan çoğu çocuk, 143 kişiden 124'ü taburcu edildi, 19'unun tedavisi sürüyor. Mahallede fenalaşanlar, saat 24.00'ten sonra, hastenelere taşınırken, kentteki Çocuk, Devlet, SSK ve Tıp Fakültesi hastanelerinin acil servisleri doldu, taştı.

19 KİŞİ HASTANEDE

Diyarbakır'daki zehirlenmeye içme suyunun neden olabileceği söylenince panik başladı. ‘‘Suya zehir atıldı’’, ‘‘Ölenlerin sayısı 10'u buldu’’ söylentilerine inanan yüzlerce kişi, sağlık kuruluşlarına başvurdu. Bunlardan 143'ü tedavi altına alınırken, diğerleri ilk muayenelerinden sonra taburcu edildi. Bunlardan 19'u dışındakiler dün öğleye kadar tedavileri tamamlanarak taburcu edildi.

ÇOCUK ZEHİRDEN ÖLMEMİŞ

Çocuk Hastanesi'nde 12 yaşındaki Azer Abusur'un ölmesi, çeşitli iddialara neden oldu. İlk anda Azer'in su zehirlenmesinden öldüğü haberi yayılırken, yetkililer günler önce ateşli hastalık nedeniyle tedavi altına alınan çocuğun ölümünün zehirlenmeyle ilgili olmadığını söylediler. Uzmanlar da içme suyu şebekesine kanalizasyon karışmasının ani ölüm nedeni olamayacağını belirttiler. Diyarbakır Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, zehirlenmenin ölümle sonuçlanmadığını açıkladı. İçme suyundan numune alındığını, zehirlenme nedeninin tahlilden sonra belli olacağını kaydeden Doğan, ‘‘Paniğe gerek yok. Halen 19 kişinin tedavisi sürüyor. Kesin olmamakla birlikte içme suyuna kanalizasyon karışmasından şüpheleniyoruz. Bu semtte halka tankerle su dağıtılıyor’’ dedi.

REÇETE PARASINA İSYAN

Zehirlendiği öne sürülen bir çok çocuğun ilk tedaviden sonra taburcu edilmesi, tepkiye neden oldu. Bazı aileler, ellerine tutuşturulan 30-40 milyon liralık reçetelerdeki ilaçları alacak güçleri olmadığını belirterek, ‘‘Bu olay yetkililerin sorumsuzluğundan kaynaklandı. Tüm masrafların da yine yetkililer tarafından karşılanması gerekir’’

Su yüzünden dehşet gecesi

Diyarbakır'ın kenar semtlerinden Yunus Emre'de oturanlar tam bir dehşet gecesi yaşadı. Gece yarısına doğru önce çocuklar, ardından da yetişkinler fenalaşmaya başladı. Bayılan küçük çocukları, yakınları otomobil, kamyonet, hatta motosikletle hastanelere ulaştırdı. Çocukların götürüldüğü ilk yer, Diyarbakır Çocuk Hastanesi'ydi. Sadece bu kente değil, tüm bölgeye hizmet veren Çocuk Hastanesi yetersiz kalınca, diğer hastalar, Devlet, SSK ve Tıp Fakültesi hastanelerinde tedavi altına alındı.

Ambulanslar yetmedi

Yunus Emre Mahallesi'nden dün gece sağlık kuruluşlarına başlayan hasta akını, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Polis araçları, tüm semti tarayarak halkı uyardı, rahatsızlık hissedenlerin hastaneye götürüleceğini bildirdi. Zehirlenenleri hastaneye taşımada ambulanslar yetersiz kalınca, bu kez polis araçları devreye girdi. Kentte panik havasının bir an önce dağılması için yoğun çaba gösteren polislerden bazıları, araçlarla hastane kapılarına getirilen çocukları kucaklarında taşıdı.

20 noktadan numune alındı

Yunus Emre Mahallesi'nde kanalizasyon ve içme suyu şebekesi kontrol edilmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri içme suyu şebekesinde 20 noktadan numune alarak tahlile gönderdi. Tahlil sonucunun 2 gün içinde alınması beklenirken, Diyarbakır Vali Yardımcısı Hulusi Doğan ile birlikte Emniyet Müdür Yardımcısı, Sağlık Müdürü, Bağlar Belediye Başkanı ve Yenişehir Belediye Başkanı, mahalle sakinleriyle görüştü. Heyet daha sonra hastanede tedavi altında bulunanları da ziyaret etti.

Şanlıurfa'da ishal patlaması

Türkiye'de ishal hastalığının en yaygın görüldüğü Şanlıurfa'da da bu yıl ishal vakalarında patlama oldu. Türkiye Aile Sağlığı Planlaması Vakfı'n-dan yapılan açıklamada, yılın ilk 6 ayında 5 bin çocuğun, ishal teşhisiyle hastanelerde tedaviye alındığı kaydedildi. Açıklamada ‘‘Rakamlar, dünya verilerinin çok üstünde. Bu yüzden MGK, Sağlık Bakanlığı ve TRT GAP işbirliğiyle Şanlıurfa merkez ile Harran ve köylerindeki ishal hastalığının kontrolü için TV programı hazırlanıyor. Programın çekimleri 6 gün sürecek.’’ denildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!