Zebercet nedir?

Güncelleme Tarihi:

Zebercet nedir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2018 14:56

Zebercet, zümrütten renk olarak daha açık ancak zümrüt kadar değerli olmayan süs taşıdır. Isıya dayanıklı olan zebercet taşı, çeşitli renklerde ortaya çıkabilir. Tesbih, yüzük ve kolye gibi değerli taşların yapımında kullanılan zebercet, porselen yapımında zaman zaman tercih edilebilmektedir. İşte, zebercet nedir sorusunun cevabı

Haberin Devamı

Zebercet yüksek sıcaklık silikat minerali türüdür. Rengi siyahtan zeytin yeşiline değişir. Camsı parlaklıktadır. Konkoidal kırılma gösterir. Kristalleri genelde küçüktür. Kayaca taneli bir görünüm verir. Mg ve Fe iyonlarını içeririr. Magmada ilk önce kristalleşen yapı budur. Olivin yüksek sıcaklık ve silikat mineral grubuna ait, Mg ve Fe iyonlarını içeren, siyahtan yeşile kadar değişebilen renk özelliğine sahip olan bir mineral çeşididir. Camsı bir parlaklığa sahiptir ve konkodial bir kırılma gösterir. Şeffaf olivin peridot adı verilen bir süstaşı olarak da kullanılır. Zebercet'in üst türü olan Olivin, genellikle iri kristallerden ziyade küçük kristal yapısına sahip olivince zengin kayaçlarda yuvarlaklaşmış ve tanesel kristalli görünümde bulunurlar. Olivin ve ilişkili türevlerinin, yerin üst mantosunun %50’lik kısmını oluşturduğu tahmin edilip düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Zebercet taşı ülkemizde tesbih, yüzük, kolye gibi süs eşyalarının yapımında kullanılıyor. Ayrıca porselen yapımında da zebercet kullanılma ihtimali yüksektir. Etrafta açık yeşil renginin görülme ihtimali yüksektir. Süs eşyasında kullanılma nedeni ise insana pozitif etkilerinin olmasıdır. Dokunulduğunda rahatlama hissi vermesi kuvvetle muhtemeldir. Özellikle açık yeşil renkli olanının zümrüt taşı olmaktan son anda vazgeçmiş gibi bir görünüm vermesi nedeniyle görüldüğü yerde zümrüt ile karıştırılması muhtemeldir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!