Zana'dan PKK için 'sigortamız' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Zanadan PKK için sigortamız açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 15:55

KAPATILAN DEP'in eski milletvekili Leyla Zana, Londra'daki Avam Kamarası'nda düzenlenen panelde milletvekilleri, lordlar ve İngiliz medyasına Türkiye ve Kürt meselesi hakkında açıklamalarda bulunurken, PKK için ‘Sigortamız' dedi.

Haberin Devamı

Panele katılanlar arasında Ankara doğumlu Musevi kökenli yazar Moris Farhi, Kürt yanlısı tutumuyla tanınan Lord Rea ve geçen haftalarda Türkiye'yi ziyaret ederek DTP'nin kapatılması ile ilgili temaslarda bulunan Lord Hylton da hazır bulundu. Toplantının giriş konuşmasını yapan Moris Farhi, Kürt sorunundan çok insan hakları konularıyla ilgili olduğunu söyledi. Osmanlı döneminde birçok halk ve kültürün barış içinde bir arada yaşadığını anlatan Farhi, “Türk karakterinde, Türk yapısında barış içersinde yaşamaya büyük bir arzu vardır” dedi.

Leyla Zana ise yaptığı konuşmada, Kürtler'in tek devleti kabul ettiğini fakat tek dil, tek kültür ve tek halk olgusunu reddettiklerini anlatırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminden bu yana demokratikleşme sürecinin çok yavaş işlediğini, 1924'ten itibaren Kürtler'in inkar edildiğini ve Kürt sorununun Türkiye tarihi boyunca ‘psikolojik bir vakaya' dönüştüğünü öne sürdü. ‘20 milyon çocuğun kendi dilinde eğitim alamamasının bir insanlık dramı olduğunu’ öne süren Zana, diğer yandan bu hakların yasal temelinin şu an sağlanmasının mümkün görünmediğini iddia etti. Leyla Zana, “Ortadoğu ülkelerinde krallıklar ya da diktatöryel rejimler var. Fakat Türkiye içinde küçük küçük krallıklar var. Bazen siyasal partiler de diktatör görevi görüyor. Parti bünyesinde herkes liderin ağzına bakabilmekte. Sayın Erdoğan ve sayın Baykal milletvekillerine hiçbir biçimde inisiyatif ya da irade beyanı fırsatını vermemektedir. Demokrasi herkes için olmalıdır, liderler için değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

İngiliz parlementerlere Türkiye'nin dış yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Zana, “Mutlak suretle olumlu ya da olumsuz ülkelerin birbirlerini etkilediğini, bazı ülkelerin tek başına sorunlarını çözemeyeceklerini, mutlaka dıştan katkı alması gerektiğini ve Türkiye’nin bu ülkelerden biri olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Terör örgütü PKK'nın silah bırakması için önce uçakların bomba atmaması gerektiğini söyleyen Zana, “Kürt halkı PKK'nın mücadelesini kendi sigortası olarak görmektedir. Bu halkın içersinde ben de varım” diye konuştu ve “PKK'nın, Kürt halkı ve DTP ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğini” savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!