Zana: Öcalan örgüt lideri değil

Güncelleme Tarihi:

Zana: Öcalan örgüt lideri değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 13:15

Leyla Zana savcılığa verdiği ifadesinde Abdullah Öcalan’ın Kürt halkının liderlerinden biri olduğunu ileri sürerek, “Öcalan’ı terör örgütü lideri olarak görmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Seçimler öncesi DTP Milletvekillerinin desteklenmesi için Diyarbakır, Adıyaman ve Iğdır’da yapılan mitinglerde, Türkçe- Kürtçe konuşan, konuşmalarında terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında 3 ayrı soruşturma açılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, dün akşam saatlerinde Avukatları ile Diyarbakır’da Cumhuriyet Başsavcılığına giderek ifade verdi.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ

Önce Iğdır’da yaptığı ve Türkiye’nin eyaletlere bölünmesini istediği konuşma ile ilgili ifade veren Leyla Zana, “Eyaletler konusunda merkeziyetçi yönetimin ülke sorunlarını yeterince çözemediğini, ertelemeci bir mantık ile yaklaştığını, yerel yönetimlerin güçlendirilerek, toplumla sorumluluk paylaşılarak ülkenin önününde açılabileceğini, sorunları erteleyerek değil, zamanında çözerek ilerleyeceğini savunuyorum. Buna olan inancımı belirtim” dedi.

Haberin Devamı

Leyla Zana, Kürdistan kelimesini kullanmasıyla ilgili olarak da, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk kuruluşuna kadar bu kelimenin kullanıldığını belirtti. Zana, “Bu bir gerçekliktir. Tarihsel, sosyal ve psikolojik olarak bir realitedir. Bu toplum, Kürt ve Kürdistan dediğinde kendisini rahatlamış hisediyor. Her halk gibi kendi onuru ve kimliği ile yaşamak istiyor. Bu da onların hakkıdır. Kendi kimliği ile kendisini ifade etmesi bir Türk için de Bir Kürt için de bir İngiliz için de en doğal haktır” diye konuştu.

“AMACIM BÖLMEK DEĞİL”

Konuşmasındaki amacın siyasi sınırların çizilmesi olmadığını ileri süren DEP eski Milletvekili Leyla Zana ifadesinde şöyle devam etti:

“Bu ifademde amacım toplumların bölünmesi değildir. Amacım toplumların kendisini özgürce ifade edebilme, yerinde kendisini yönetme ve özgürce yaşayabilmesidir. Benim herhangi bir suç işleme kastım yoktur. Ben sadece düşüncelerimi, geleceğe olan umutlarımı ve ön görülerimi toplum ile paylaştım. Bir trafik polisinin tayini bile Ankara’da yapılmaktadır. Bu da ülkenin gelişmesini, büyümesine, ve ilerlemesine yakışmamaktadır. Sorunları paylaşarak çözmenin daha kolay bir yol olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

‘ÖCALAN KÜRT HALKININ LİDERİ’

Diyarbakır ve Adıyaman’da yaptığı konuşmalarla ilgili de ifade veren Leyla Zana, kendisinin de Kürt halkından biri kişi olduğunu, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı Kürt halkının liderlerinden biri olarak gördüğünü ifade ederek şöyle konuştu:

“Abdullah Öcalan’ı terör örgütü lideri olarak görmüyorum. Bu benim şahsi görüşümdür. O toplantıya katıldığımda ben konuşma yapmadan önce de orada bulunan topluluk, ‘Biji serok Apo’ ve benzeri İmralı’da Hükümlü bulunan Öcalan’ı kast ederek değişik sloganlar atıyorlardı. Benim konuşma yaptığım esneda bu sloganlar atılmış olabilir. Ama ben özellikle bu sloganları atmaları konusunda kimseyi teşvik etmedim, kışkırtmadım.”

Haberin Devamı

IĞDIR’DA NE DEMİŞTİ?

Kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana, DTP’nın 20 Temmuz’da Iğdır’da düzenlediği mitingte yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

“Kürtlerin istekleri Ankara tarafından görülüyor. Kürtler 1999 İmralı süreciyle bir stratejik değişiklik yaptı. Dediler ki ‘sınırları çizmeye gerek yok, halklar birlikte el ele gönül gönüle yaşayabilir. Yeter ki yönetici kadro bunu görebilsin.’ Çatışmasız, kavgasız halkımız bu süreci destekledi. Sekiz yıl bunu uygulamaya çalıştık. Siz ne yaptınız, hiçbir şey. Bir iki adım attınız geri çekildiniz. Bu acıya ne gerek vardı. Demek ki doğru olanın önüne geçemezsiniz. Şimdi yapmanız gereken ilk şey genel bir af çıkarmanızdır. İkincisi, Osmanlı'nın kuruluşundan bugüne kadar olması gereken Kürdistan eyalet sistemine geçmenizdir. Diğer bölgelere de eyaletler kur. Bu ülkenin bölünmesi demek değil, aksine ülkenin bütünleşmesi, bir arada yaşaması demektir. Her Kürt yaşadığı toprağın adını bilir, onu asla göz ardı etmez. Tarihin sayfalarına kaydırmaz. Bunun için Türkiye’nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara, Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur. Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde yapamadığını şimdi yap.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!