Zaman Gazetesi baskınında mahkemeden 'anayasa' vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Zaman Gazetesi baskınında mahkemeden anayasa vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 19:12

Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın, Zaman Gazetesi’ndeki matbaa makineleri gibi basım ve yayım araçlarına “korsan baskı” yaptıklarının tespit edilmesi halinde el koyma talebini reddetti.

Haberin Devamı

KOZA-İpek Grubu’nun Bugün ve Millet gazetelerine kayyum atanmasından sonra Özgür Bugün ve Özgür Millet adıyla çıkarıldığı iddia edilen gazetelerin Zaman Gazetesi'nin matbaası Feza Gazetecilik’te basıldığı ihbarı üzerine polis dün gece matbaaya baskın düzenlemişti.

Dün saat 22.00 sıralarında iki avukat eşliğinde gazetenin Yenibosna’daki merkez binasına mahkemenin arama kararıyla gelen polis ekibi, 6 saatlik aramanın ardından binadan ayrılmıştı.

Aramaya katılan şirket avukatı ve aynı zamanda Millet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Kağan, “Matbaa bölümünde bir şey bulamadık. Saat 9’da buraya geldik, girişimiz 10’u 20 geçeydi matbaaya. Matbaaya girdiğimizde 1,5 saat sonra girebildik biz buraya. Basılan gazeteleri kamyona koymuşlar veya bilemeyiz, biz şu an Feza Gazetecilik A.Ş. sınırları içerisinde basılmış, koli halinde birçok adet Özgür Bugün gazetesi bulduk” demişti.

Haberin Devamı

Başsavcılık, Bugün ve Millet markalarının kullanıldığı “her türlü gazete, dergi, basın vb. Tüm ürünlerin, basım ve yayım sağlayan her türlü araçların (matbaa makineleri, malzemeleri vs.) ve ürünlerin TCK’nın 54. Maddesi hükmü ve CMK ilgili hükümleri gereğince aranması, bulunması halinde toplatılması ve adli emanete alınmasını” talep etmişti.

Arama kararını veren Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği, “korsan” sayılan yayınların dışında basım araçlarına da el konulmasını içeren savcılık talebini ise reddetti.

ANAYASAL HAKLARA VURGU

Kararda anayasal haklara vurgu yapan mahkeme, Feza Gazetecilik A.Ş tesislerinin kanuna uygun kurulmadığı yönünde bir iddia ve dosyada buna ilişkin bir belge olmadığını belirtti. Kararda şöyle denildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 30. Maddesinde ‘Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz’ hükmü getirilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!