Yüzyılın en büyük eski eser soygunu

Güncelleme Tarihi:

Yüzyılın en büyük eski eser soygunu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yüzyılın ve cumhuriyet tarihinin en büyük eski eser soygunu Konya'da yaşandı. Türkiye'nin önde gelen elyazması kitap merkezlerinden olan Konya'daki Yusuf Ağa Kütüphanesi soyuldu.

KONYA, yüzyılın ve cumhuriyet tarihinin en büyük eski eser soygununa sahne oldu. Türkiye'nin önde gelen elyazması merkezlerinden olan Konya'daki Yusuf Ağa Kitaplığı'ndan, çoğu 12. yüzyıldan kalma 110 adet birbirinden kıymetli ve 'tek nüsha' elyazmasıyla 62 adet elyapımı eski kitap kapağının çalındığı ortaya çıktı.

Çalınan kitaplar arasında çok sayıda Kur'an'ın, tasavvuf eserinin ve fetva mecmualarının yanısıra İslam dünyasının en ünlü bilginlerinden olan ve tasavvufun kurucularından sayılan Muhiddin-i Arabi ile Sadreddin-i Konevi'nin elyazılarıyla olan kendi eserleri de bulunuyor.

Soygun, kitaplık görevlisi Süleyman Çingitaş'ın geçtiğimiz Nisan ayının sonlarında emekliliğini istemesinden sonra Kültür Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan sayımda ortaya çıkartıldı. Devir-teslim amacıyla yapılan sayımda 110 adet adet çok değerli elyazmasının yerinde bulunmadığı farkedilirken, yine 62 adet elyazmasının çoğu ceylan derisinden olan çok değerli kapaklarının da sökülerek götürüldüğü anlaşıldı. Soygunun Konya Cumhuriyet Savcılığı'na iletilmesinden sonra gözaltına alınan kitaplık memuru Süleyman Çingitaş ile yardımcısı Muharrem Uğur çıkartıldıkları mahkemede tutuklanarak cezaevine konuldular.

Muhiddin-i Arabi'nin elyazmaları

Yusuf Ağa Kitaplığı'ndan çalınan eserler arasında 13. yüzyılda yaşamış olan olan ve İslam tasavvufunun en önemli isimlerinden sayılan, 'Şeyhu'l-Ekber' veya 'İbn-i Arabi' olarak bilinen Muhiddin-i Arabi'nin kendi elyazısıyla olan bazı kitaplarının yanısıra, yine tasavvufunun önde isimlerinden olan ve 'Şeyh-i Kebir' adıyla anılan Sadreddin-i Konevi'nin bizzat yazdığı çok değerli eserler de bulunuyor. Ayrıca Şehhülislám Ali Efendi, Sadi-i Şirazi, Ebubekir Hüseyni, Muhammed Abdüllátif, İbn Muezz, Ebu Muhammed Kasım gibi geçmiş yüzyılların ünlü bilginleriyle şairlerine ait olan ve Osmanlı elyazması kitap sanatının en seçkin örnekleri olarak kabul edilen eserler de çalınanlar arasında yeralıyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük eski eser soygununa sahne olan Konya'daki Yusuf Ağa Kitaplığı, Osmanlı hükümdarı Avcı Mehmed'in 1671'de kızlarağalığına getirdiği Yusuf Ağa tarafından kurulmuştu. Siyasi gücünün ve servetinin yanısıra kitap merakıyla da tanınan Yusuf Ağa sahip olduğu birbirinden değerli yüzlerce elyazmasını kendi ismini verdiği bu kitaplığa devretmiş, kitaplık daha sonra yapılan bağış ve kitap nakilleriyle Türkiye'nin en zengin elyazması merkezlerinden biri olmuşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!