Yüzde yüz insan

Güncelleme Tarihi:

Yüzde yüz insan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2014 10:07

Dursun Pertesoy yüzde 91 görme engelli ancak yüzde 100 insan. Her şey karda engelli oğlunu okula götürmeye çalışan bir annenin çabasına şahit olmasıyla başlamış. O gün borç alarak aileye tekerlekli sandalye hediye eden Pertesoy, bugün çöplükten çıkardığı katı atık paralarıyla aldığı 200. tekerlekli sandalyeyi ihtihaç sahiplerine hediye etti. Törende akciğer kanseri olduğunu itiraf eden Dursun Pertesoy, gözyaşları içinde "Şuan acil yardım edilmesi gereken engelli kardeşlerim var ancak parasızlık yüzünden kendilerine yardım edemiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 91 görme engelli olan Dursun Pertesoy, çöplerden topladığı atıklarla, bugüne kadar kendisi gibi engelli bireylere 200 tekerlekli sandalye aldı. Pertesoy son olarak çöplükten çıkardığı 200’üncü tekerlekli sandalyesini törenle ihtiyaç sahibine teslim etti.

Yüzde yüz insan
SÖZE GEREK VAR MI



Bir gözü görmeyen ve diğer gözünde de yüzde 91 görme kaybı olan Dursun Pertesoy (49), her şeye rağmen engelli kardeşlerine yardım edebilmek için katı atık topluyor. Topladığı atıkları satıp karşılığında tekerlekli sandalye alan Pertesoy, 200’üncü sandalyesini 100. Yıl Kapalı Pazaryeri’nde yapılan törenle ihtiyaç sahiplerine verdi. Törende Pertesoy’un aldığı 4 sandalye ve hayırsever vatandaşların da desteğiyle alınan 17 sandalye dağıtıldı.

“ÇÖPLERDEN KATI ATIK TOPLAYIP SATIYORUM”

Hurda satıp böyle bir işe başlama sebebini yaşadığın bir olaydan kaynaklandığını söyleyen Pertesoy, ”Bu işe başlamamanın sebebi malzeme toplarken bir engelli kardeşimizi annesi karda, kışta oğlunu okula götürürken gördüm. Bayanı durdurdum sordum,’ neden böyle yapıyorsunuz?’ dedim. Eşinin askeri ücretle çalıştığını ve evlerinin de kirada olduğunu söyledi. ‘Ben de size bir tekerlekli bir sandalye bağışlasam kabul eder misiniz’ dedim ve başta bana inanmadı. ‘Ben size söz veriyorum iki gün içinde sizin sandalyenizi alacağım’ deyip komşudan borç alıp sözümü yerine getirdim. Sonra da sattığım mallarla o vatandaşın da borcunu ödedim. Ben ‘bir engelli kardeşime nasıl yardımcı olabilirim?’ dedim ve el arabamla gidip çöplerden katı atık toplayıp satıyorum. Eşim evde ayıklamasını yaparak ayrı ayrı bölümlerde satıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde yüz insan


“FİRMAYLA BİR ANLAŞMA YAPTIM”

Topladığı hurdaların başında pet şişe, gazete, ikinci el ev eşyası ve elbiseler olduğunu söyleyen Pertesoy, topladıklarını satıp ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye aldığını söyledi. Pertesoy, ”Tekerlekli sandalye aldığım firmayla bir anlaşma yaptım: ’300 kırık cep telefonuna bir akülü araba, 250 cep telefonuna normal çocuk tekerlekli sandalye ve 200 tanesine de normal tekerlekli sandalye verecekler. Anlaşmayı daha yeni yaptım. Bu işi yapalı yaklaşık 3 sene oldu. Bu süre içinde 200 arabam, 25 normal çocuk tekerlekli sandalye ve 10 akülü araç verdim. Hayırsever vatandaşlar da toplam 117 adet tekerlekli sandalye ve 2 adet de tekerlekli araç vererek bana destek verdiler” şeklinde konuştu.

“SPONSOR ARIYORUM”
Yüzde yüz insan

Maddi imkansızlıklarına rağmen ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için koşturan Pertesoy göz yaşları içinde, sponsor aradığını ve şuan acil yardım edilmesi gereken engellilerin olduğunu ancak maddi imkansızlık yüzünden kendilerine yardım edemediğini söyledi. Pertesoy, ”Şuan Hatay Kırıkhan’da 3 engelli kardeşim çok acil akülü araç bekliyor. Fakat veremiyorum çünkü bütçem yok. 2 tane Eskişehir bekliyor çok acil, okullarının açılacağını söylediler. Köy okulu olduğu için karda, kışta anne götüremediğini söylüyor. Telefonda hüngür hüngür ağlıyor ’ne olursunuz yardım edin’ diyor ama ne yapayım yok, bütçem yok. Bir hayırsever vatandaşımız çıksa ‘sizin söz vermiş olduğunuz tekerlekli sandalyeyi ulaştıracağım’ derse ne mutlu bana.

Haberin Devamı

"SAKLADIM AMA AKCİĞER KANSERİYİM"

Ben başka bir şey istemiyorum. Yüzde 91 oranında görme engelliyim. Sizleri dahi zor seçiyorum. Bu halde iken yine de çöplerde günde 3 servis yapıyorum sabah 8.30, öğlen 11.30-12.00 gibi eve geliyorum, ondan sonra tekrar çıkıyorum. Ben kendim de akciğer kanseriyim. Bunu sakladım ve şimdi söylüyorum saçlar dökülüyor. Kemoterapi görüyordum, terapimi bıraktım. Az önce doktorum da geldi, ilaçlarımı çöpe attım. Bu haldeyken ben kendim için bir şey istemiyorum. Eğer kendim için bir şey istiyorsam bana haram olsun verdikleri para. Ben engelli kardeşlerim için de para pul istemiyorum. Yeter ki evlerinde olan katı atıkları, kullanmadıkları eşyaları bana ulaştırsınlar.

Haberin Devamı

"TEK SUÇUMUZ ENGELLİ OLMAK"

Ya da mesela bir kardeşimizde iki tane tekerlekli sandalye vardır birini bağışlasın. Bir engelli kardeşimizi topluma kazandıralım. Bizim tek suçumuz engelli olmak. Benim aldığım tek maaş 3 ayda bir aldığım bin 232 lira maaş. Benim geçenlerde 61 lira yüzünden elektriğimi kestiler ve kendim koşarak gelip borç para alıp, durumu izah edip elektriğimi açtılar. Biz engelliler çok hor görülüyoruz, toplumdan uzaklaştırıldık.” ifadelerini kullandı.

Sandalyelerin dağıtıldığı programa katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Dursun Pertesoy’un yaptıklarının örnek birer davranış olduğunu söyledi. Perçin, ”Bizim toplumumuzun genlerinde bu var. Bu toplum, ’Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ diye tarif etmiş. Bir sürü engellemelere rağmen var etmiş Dursun kardeşimiz. Laf değil iş üretmiş 200 tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine iletmiş. Ben buradan kendisine bir söz vereyim, bundan sonraki çalışmalarında ben de olacağımı ve yürüteceği çalışmalarda gönüllü neferlerinden biri de ben olacağımı bilsin.” dedi.

Törende ihtiyaç sahiplerine sandalyelerini veren Dursun Pertesoy gözyaşlarını tutamazken, sandalyelerine kavuşan engellilerin mutluluğu ise görülmeye değerdi.

BAKMADAN GEÇME!