Yusuf'a hastanede HIV virüslü kan verilmiş

Güncelleme Tarihi:

Yusufa hastanede HIV virüslü kan verilmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 12:57

ŞANLIURFA'da, Işıkgöz Ailesi'ne Kızılay'dan AIDS'li kan verilmesinin üzerinden 12 yıl geçtikten sonra, aynı kentte ikinci AIDS'li kan skandalı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Halen Ankara'da AIDS tedavisi gören 1.5 yaşındaki Yusuf Çoban'a, iddiaya göre 1 ay önce Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde yanık tedavisi görürken hastanenin kan bankasından HIV virüsü taşıyan kan verildi. Sağlık Bakanlığı müfettişleri olayla ilgili Şanlıurfa'da inceleme başlattı.

Geçen ay merkeze bağlı Ulucanlar Köyü'nün Karagöz Mezrası'nda üzerine sıcak su dökülerek vücudunda yanıklar oluşan Yusuf Çoban, yakınları tarafından Şanlıurfa Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi'ne götürüldü. Burada tedavisi sırasında küçük çocuğa kan verilmesi gerekti. Hastanenin kan merkezinde daha önce bir bağışçıdan alınan ve ‘HIV virüsü’ taşıdığı ileri sürülen kan verildi. Ancak sağlığı düzelmeyen minik Yusuf daha sonra tedavi için Adana'ya götürüldü.

KAN ÖRNEĞİ ‘HIV POZİTİF’ ÇIKTI

Haberin Devamı

Adana'da yapılan kan analizlerinde HIV virüsünden şüphelenen doktorlar, Yusuf'un kan örneğini Ankara Hıfzıssıhha Kurumu'na gönderdi. Ankara'ya gönderilen kan örneğin ‘HIV pozitif’ çıkması üzerine, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü aileyi uçakla tedavi için Ankara'ya gönderdi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisine başlandı.

Skandalın ortaya çıkmasının hemen ardından Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir başmüfettiş, Şanlıurfa'ya gelerek konuyla ilgili inceleme başlattı. İncelemelere devam eden başmüfettişin talimatıyla görevde ihmali bulunduğu ileri sürülen bir hemşire ile kimlikleri açıklanmayan bazı görevliler açığa alındı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Nevzat Yetkin ile Şanlıurfa Devlet Hastanesi Başhekimi İdris Ahmet Çakır olayı doğrularken açıklama yapmaktan kaçındı.

DAHA ÖNCEKİ SKANDAL

1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde sezaryenle yaptığı doğum sırasında Kızılay'dan alınan bir ünite kanla AIDS hastalığının pençesine düşen Siverekli Müzeyen Işıkgöz, 2 yıl sonra bebeği Rukiye Işıkgöz'ü kaybetmişti. Müzeyyen Işıkgöz ise 2007'de yaşamını yitirmişti. Işıkgöz Ailesi, açtığı davada 110 bin YTL tazminat almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!