Yurttan sesler

Güncelleme Tarihi:

Yurttan sesler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amanın abdestim kaçtı

Hiçbir şeyden korkmuyoruz abdestimizin bozulmasından korktuğumuz kadar... Her koşulda ‘‘abdest bozmaya’’ meyilli olduğumuzdan mıdır nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu ‘‘Abdest nasıl bozulur’’ soruları yüzünden başını kaşıyamıyor. Konya Bürodan Cihat Yazıcı'nın haberine göre Diyanet'in telefon hattına en çok abdest bozulmasıyla ilgili sorular geliyor. Bu yüzden Diyanet Vakfı 128 sayfalık bir kitapçıkta, vatandaşın en çok kafasına taktığı dini soruları ve yanıtlarının yayınladı.

124 soru ve yanıtın bulunduğu kitapçıkta, saçları ve bıyıkları boyamanın gusül abdestine engel olup olmadığından, kadın ve erkeğin kısırlaştırılmasının caiz olup olmadığına kadar her türlü kısa bilgi yeralıyor. Kitapta falcılık ve falcılarla da ilgili sorulara şu yanıt veriliyor: ‘‘Falı uğursuz saymak, onun etkisinde kalmak yersiz ve dayanaksızdır. Günümüzde halk arasında ‘‘fal’’ diye ifade edilen ve kahve fincanı veya bir takım şeylere bakarak kişinin geleceği ile ilgili hususlarda hükümler çıkarmak yanlıştır’’

FALLI HAYAT

Bunun yanında Kültür Bakanlığı Halk Kültürleri Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bir kitapta, ‘‘Türkiye'de Falcılık Geleneği’’ incelendi. Kitaba göre insanımız, sınavlarda başarılı olup olamayacağımızdan kiminle evleneceğimine, ileride doğacak çocuğunun cinsiyetinden, hacca gidip gitmeyeceğine kadar merak ettiği yüzlerce konuda fal baktırıyor.

Fal geleneğinin psikolojik, sosyolojik ve hukuki yönleri ile falcıların kişiliğinin de anlatıldığı kitapta, günümüzde üniversite kantinlerinden devlet dairelerine, arkadaş toplantılarından kabul günlerine kadar, hemen her yerde bir amatör falcının bulunduğunu belirtiliyor. Profesyonel falcıların insanların zaaflarını sezebilen, karakter tahlili yapabilen, telkin gücü yüksek kişilerden oluştuğuna dikkat çeken kitapta, falcılara başvuran kişilerin merak ettikleri konulardan bazıları da şöyle sıralanıyor:.''

Kitapta, yıldız, fincan, yay, köpük, ateş, kaşık, bakla, kahve, çay, papatya, iskambil, el, tespih, ayna, rüya, su, tuz, bilgisayar gibi 30 fal çeşidi bulunduğu da bildiriliyor.

KIYIDAN KÖŞEDEN

Önüne geleni kapar

Ardına geleni teper

Her derde deva imamlar

Olcay ÖZAL

Artık imamlar ‘‘Merhumu nasıl bilirdiniz?’’ demeden önce bir şansınız daha var. Çünkü ölümde son vazifeyi yapan imamlar artık hayat kurtaran ilk yardımı da ücretsiz verecekler. İngilizce, bilgisayar, halkla ilişkiler, derken, imamlara ilkyardım kursu da verildi. Balıkesir Sivil Savunma Müdürlüğü, ilk kez din görevlilerine yönelik ilkyardım kursları düzenledi. Belediye Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki kursa 350 imam katıldı. İmamlara trafik kazalarına müdahale, ilkyardım, kanama, şok ve bayılmalar konusunda ayrıntılı bilgiler verildi. İlkyardım kursu konusunda isteğin bölge imamlarından geldiğini belirten Balıkesir Müftüsü Mustafa Kutlu, insanların her türlü tehlikeye karşı tedbirli olması gerektiğini belirterek, ‘‘İnsanın sağlığını koruması ve başkalarına yardımcı olması dinimizin de gereği. İnsan hayatını kurtarmak ve insana yapılan her hizmet kutsaldır. Bu programlarla din görevlilerimiz bilinçlendi. Kendilerine olan güvenleri arttı’’ diye konuştu.

İmamların sohbetlerde ve vaazlarda halkı birçok konuda bilinçlendirme görevi üstlendiklerin hatırlatan Kutlu, ‘‘Vatandaşa hangi kazalarda ne yapacaklarını anlatacağız. Böylece birkaç hayatın kurtulmasına vesile olursak ne mutlu bize’’ dedi. Sivil Savunma uzmanları da halkın güvendiği inandığı kişiler olan imamların ilk yardım konusunda vatandaşı bilinçlendirmede çok yararlı olacaklarını söylediler.

Diplomalı tavukçular

Ersin ERCAN

Türkiye'de artık tavukçular bile diplomalı oldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı Mudurnu Meslek Yüksek Okulu Tavukçuluk Bölümü'nde öğrenim gören 18 öğrenci, bu yıl mezun olacak.

Okul Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kara,‘‘Öğrencilere genel tavuk yetiştiriciliği, tavuk anatomisi, genel biyoloji, brovler yetiştiriciliği, genel mikrobiyoloji, kuluçka bilgisi, tavuk beslenme ve beslenme bozuklukları, tavuk barınakları ve ekipmanlar, gıda bilimi, tavuk ürünleri üretim teknikleri, yumurta tavuk yetiştiriciliği, işletme ekonomisi, pazarlama ilkeleri, gıda ambalajlama, atık değerlendirme gibi konularda bilgi veriliyor’’ dedi.

Halkla ilişkiler ve bilgisayar bilgileriyle de donatılan öğrencilerin Türkiye'nin ilk diplomalı tavukçuları olacağını vurgulayan Kara, Konya Selçuk Üniversitesi'nin de tavukçuluk programı kurmak için çalışmalar başlattığını söyledi.

İntihar ederken kazayla öldü

Bu kadar da olmaz diyebilirsiniz ama bunların hepsi gerçek. Son bir yılda insanın ağzını bir karış açık bırakacak birçok ölüm meydana geldi. İşte bunlardan bazıları:

İstanbul Maltepe'deki evinde ruhsatsız silahını çıkarmadan tuvalete giden Erkan Tuğ, silahın ateş alması sonucu, bacağına girip çıkan kurşunun duvardan sekerek başına saplanması sonucu yaşamını yitirdi.

İstanbul Zeytinburnu'nda Kamile Eker, kendini iple balkon demirlerine asmak isterken 4'üncü kattan düşerek öldü.

İzmit'te 11 yaşındaki Mustafa Dülger futbol oynarken kafasına kale direği düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Bilecik'te Mehmet Daş bahçesinde kestiği ağacın altında kalarak öldü.

15 deniz kazasını burnu bile kanamadan atlatan sandalcı Hasköylü Salih içtiği suyun boğazında kalması sonucu öldü.

Adana'da palmiye ağaçlarını budayan Hakan Ustalar çıktığı ağaçtan düştü. Daha önce kestiği yaprakların içine kafası giren Ustalar, havasızlıktan boğularak öldü.

Hakan Ermeydan adlı polis memuru, Beşiktaşlı futbocu Oktay'ın eşinin nasıl intihar ettiğini arkadaşlarına gösterirken yaşamını yitirdi.

Kars'ta bir kamyonetin açık olan kasasından fırlayan kriko karşı yönden gelen otomobilin ön camını parçalayarak yan koltukta oturan Güler Bahçeli'nin başına isabet ederek ölümüne yol açtı.

Define bulmak umuduyla küçücük mağaraya giren üç kafadar defineye ulaşıncaya kadar havasızlıktan boğularak öldüler.

Kız kardeşinin yazlığına tatile giden Nurbeyan Gökçen, otomobilin bagajından eşyaları alırken, oğlu teybi çalıştırmak amacıyla otomobilin kontağını çevirdi. Geri vitesteki otomobil birden hareket edince arkada bulunan Gökçen'i altına aldı. Bu sırada otoparkın aydınlatma direğine çarpan otomobil direği devirdi. Otomobilin çarpması sonucu yaralanan Gökçen, direğin üzerine devrilmesi sonucu olay yerinde öldü.

Pınar YILDIRIM / HABER ARAŞTIRMA

Bu da Laz protezi

‘Kaz uçar da Laz uçmaz mı?’’ sözünü anonim literatürümüze armağan eden Karadenizli insanımızın buluşları sınır tanımıyor. Trabzon'da hamsinin pratik zekaya yaptığı olumlu etkinin dudak uçuklatan örneklerine bir yenisi eklendi.

Dişçilerin yaptığı protezleri bir türlü beğenmeyen, sürekli doktorlara para kaptırdığından şikayet eden Trabzonlu tekne ustası Ahmet Cemal Kara sonunda çareyi şimşir ağacından protez diş yapmakta buldu. Trabzon'un Akçaabat ilçesinde oturan 67 yaşındaki Ahmet Cemal Kara, beş ay önce yaptırdığı diş protezi nedeniyle ağzı yara olunca, ‘‘Dişçi yapar da Laz yapamaz mı?’’ diyerek atölyesine kapanmış. Tam bir gün uğraşarak yaptığı diş protezinde tekne yapımında kullandığı şimşir ağacını kullanan Kara ‘‘Ağaçtan tekne yapıyorum. Niye diş olmasın, dedim ve yaptım. Doktorun yaptığından çok rahat. Tahta protezimden çok memnunum.

İbrahim SEZEN/TRABZON

Kol çıkartan pazarlık

Bu yıl Kurban Bayramı'nda yaklaşık bin kişi bıçak, satır ve balta ile kendini doğradı, iki kişi kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi. Ancak kurban kazaları Erzurum yöresinde bununla kalmadı. Yörede adet olduğu üzere kurban pazarlığında birbirlerinin elini tutup sıkı sıkıya sallayan 50 kişinin kolları omuzlarından çıktı.

Bayram süresince hayvan alabilmek için hayvan pazarlarına akın eden vatandaşlar, talip oldukları kurbanlıkları daha düşük fiyata almak için hayvan tacirleri ile sıkı pazarlığa girdi. Eller sıkı sıkı tutuldu. Önce şöyle bir tartıldı. Ardından pazarlık başladı. ‘‘35 veririm’’, ‘‘Valla kurtarmaz 50...’’ Zaman zaman yarım saat süren ve gittikçe şiddetlenen pazarlıklarda genellikle yaşları 45 ile 65 arasında değişenler hastanelik oldu.

Sayıl NARMANLIOĞLU



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!