Yurtlar ****

Güncelleme Tarihi:

Yurtlar ****
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hacettepe ve ODTÜ ‘dört yıldızlı' yurt yarışına girdi. Bugüne kadar yaşamı kolaylaştırmak için öğrencilerini kampus içine toplamaya çalışan üniversiteler, ‘‘bol paralı'' gençler için alternatifler sunmaya başladılar.

Evler artık okula taşınıyor. Ailelerinin yanında 17 yıl yaşadıktan sonra evlerini bırakarak başka şehirlerde üniversiteye giden gençler artık neredeyse en önemli varlıkları haline gelen bilgisayar, telefon ve televizyonlarını da yurtlarına taşıyabilecekler. Yani başka bir deyişle üniversite öğrencilerinin, yıllardır süregelen yurt bulma sancıları tarih olurken konfor ve kalite ön plana çıkıyor. Ve sekiz kişinin kaldığı ranzalı küçük odalar yerlerini içinde mutfak, duş ve tuvalet bulunan tek kişilik odalara bırakıyor. Ancak, bu yenilik bol paralı öğrencilere sunulan bir alternatif. Çünkü Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi'nin ‘‘Dört yıldızlı hizmet''lerinde oda fiyatları oldukça yüksek.

Adı öğrenci konukevi

Yurt uygulamasındaki bu değişimle birlikte isimleri ‘‘Öğrenci Konukevi''ne dönüştürülen bu mekanlarda yaşamak isteyenler 10 ile 35 milyon lira arasında para ödemek zorunda.

Konukevlerine öncülük eden ODTÜ'de dört kişilik odalara 10 milyon lira fiyat biçilmiş. Üç kişilik odaların fiyatları, büyüklüğüne göre 20-25 milyon lira arasında değişirken, tek kişilik odalarda bu rakam 30-35 milyon liraya çıkıyor. Öte yandan yurtlardaki 4-6 kişilik odalara öğrenciler aylık 3 milyon 200 bin lira ile 6 milyon 400 bin lira ödüyorlar. 12 öğrenci yurdunda beş bin öğrenciyi barındıran ODTÜ, 1994 yılında başladığı konukevi uygulamasıyla ise 596 gence ‘‘özel'' hizmet sunuyor. ODTÜ Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Rafiye Karakan temizlik ve hizmet yönünden iddialı olduklarını ‘‘Bu işi en iyi biz yapıyoruz'' sözüyle dile getiriyor.

Sauna ve havuz da geliyor

Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Evleri'nde ise tek kişilik odalar 25, iki kişilik odalar 15 milyon liraya veriliyor. Bu arada üniversite yönetimine yapılacak bin dolarlık bağış, evden yararlanmak isteyenlere öncelik tanınmasını sağlıyor. Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Kampusü'nde ‘‘Öğrenci Kasabası'' adı verilen alan içine yapılan beş konukevinin geliriyle içinde sauna, havuz, market, disco, cafe, kuaför gibi sosyal tesislerin de bulunduğu büyük bir plaza yaptırmaya hazırlanıyor. Rektör Prof. Dr. Süleyman Sağlam, her katta otomatik çamaşır makinesi, ütü ve ortak mutfağın da bulunduğu evlerin odalarının, bilgisayar, telefon, mini buzdolabı ve televizyon koymaya müsait şekilde yapıldığını söylüyor. Çelik konstrüksyondan yapıldığı için depreme dayanıklı olan binaların her odasında yangın alarm cihazı da var. Manzara ise Hacettepe Ormanları. İki üniversite de bu uygulamadaki amaçlarını tek cümleyle dile getiriyor: ‘‘Öğrencinin aradığı ev ortamını yaratmak.'' H.Ü. Rektörü Sağlam ekliyor: ‘‘Öğrenci emniyetli bir yer bulamazsa kalacağı yeri dışarıda arıyor. Bu arama sırasında ya organize grupların ağına düşüyor ya da şehirde bir ev tutarak tehlikelere kucak açıyor. Amacımız üniversitemizi kazanan ve yeri olmayan her öğrenciye ev ortamını aratmayacak yer bulmak, imkanı olanlardan aldıklarımızı da imkanı olmayanlara yatırmak.''

ODTÜ'DE 5500 KİRACI

ODTÜ'nün altısı kız olmak üzere 12 yurdunda beş bine yakın öğrenci kalırken, 1994 ve 1996 yıllarında hizmete giren ODTÜ, Faik Hızıroğlu ve Osman Yazıcı Konukevleri, 596 kişiyi barındırabilecek kapasitede.

ORTAK BİLGİSAYAR ODASI

ODTÜ'lü gençler, odalarındaki çalışma masaları dışında, ortak çalışma odalarından da faydalanabiliyorlar. İsteyenler kendi bilgisayarlarıyla üniversitenin internet hattından yararlanabiliyorlar. Bilgisayarı olmayanlar için düşünülen bilgisayar odaları ve mimarlık-mühendislik fakültelerinde okuyanlar için hazırlanan çizim odaları öğrencilere büyük rahatlık sağlıyor.

DUŞ RAHATLIĞI

ODTÜ Konukevlerindeki üç kişilik odalarda mutfak, duş ve tuvalet rahatlığı yaşanıyor. Yurtlarda büyük problem olarak kabul edilen yemek problemini, konukevinde kalanlar, odalarına özgü mutfaklarında kendi elleriyle pişirdikleri yemeklerle çözüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!