YURTKUR'un alacağı 800 milyon YTL'ye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

YURTKURun alacağı 800 milyon YTLye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 10:09

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, kurumun kredi borçlularından alacağının 800 milyon YTL'ye ulaştığını belirterek, “Kredi borçluları bilmeli ki ödeyecekleri her kuruş öğrenciye kredi olarak gidecek” dedi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ay düzenli olarak verilen kredi ya da bursların çoğunluğu kıt imkanlarla okuyan öğrenciler için büyük önem taşıdığını, başvurularını zamanında yapan tüm öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verildiğini belirtti.
YURTKUR'un bu yıl ilk kez kredi ve burs başvurusunda bulunan öğrencilerin tamamına cevap verdiğini, hiçbir öğrenciyi geri çevirmediğini bildiren Albayrak, 2003 yılından önce 40 bin civarında olan kredi ve burs verilen öğrenci sayısının bu yıl 730 bini bulduğunu kaydetti. Albayrak, “Bunun yaklaşık 170 binini burs, kalan bölümünü krediler oluşturuyor. Bunun yanı sıra bu yıl yine ilk kez bir geleneği daha değiştirip kredi ve burs ödemelerini Ocak ayından itibaren başlattık. Bunun için cumartesi-pazar günleri bile çalıştık” dedi.
YURTKUR tarihine bakıldığında bugüne kadar verilen kredilerin 53 doları geçmediğini, oysa bugün ödenen paranın 98 dolar olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları söyledi:
“Kredi ödemelerini erken başlatarak öğrencilerin katkı kredisi sorunlarını çözdük. Üniversite harçlarını da öğrenci adına kurum olarak biz yatırıyoruz. Ayrıca, krediyi sadece eğitim-öğretim döneminde değil, yılın 12 ayında veriyoruz. Sağlanan bu katkılar, öğrenci için altın kadar değerli. Başbakanımız ve Maliye Bakanlığı ödemeler konusunda YURTKUR'a büyük kolaylık ve öncelik sağlıyor.
Öğrencinin zengini olmaz. Siz öğrenciye ayda 500 YTL verseniz onlar için anlamı yok, ancak burs ya da kredi aldığı zaman o parayı kendi hakkıyla aldığını düşünüyor ve o para daha büyük anlam ifade ediyor.”
Albayrak, öğrencilere katkılarının burs ve kredilerle sınırlı kalmadığını, Türkiye'nin çeşitli yörelerindeki yurtlarda 200 bin civarında öğrencinin barındığını, bu öğrencilere sabah kahvaltısının ücretsiz verildiğini, yemek ihtiyaçlarının ise 1.5 YTL gibi sembolik ücretlerle karşılandığını ifade etti.

-GERİ ÖDEMELERDEKİ SIKINTI-

Albayrak, YURTKUR'un öğrenciye “babalık” yaparken karşılaştığı en önemli sorunun ise kredi borçlarının geri ödenmesinde yaşandığını, düşen enflasyonla birlikte yok denecek kadar faizi olan bu kredilerin geri dönüşümünün sağlanması için çaba harcadıklarını anlattı.
Sadece 1984-1990 arasında kurumdan burs alıp da bugün önemli görevlerde bulunan, bürokrat ya da memur olan çok sayıda kişinin bile kredi borçlarını ödemediklerini, ödenmeyen borçların 800 milyon YTL'ye ulaştığını ifade eden Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kredi borçluları bilmeli ki ödeyecekleri her kuruş öğrenciye kredi olarak gidecek. Biz kuruma ait internet sayfasında borçluları duyurmaya başladıktan sora geri dönüşümlerde biraz hareketlenme oldu. Bu yıl 167 milyon YTL ödeme yapıldı, ancak yeterli değil. Kurumumuzun hukuk müşavirleri 160 bin öğrencinin adını borçlarının hatırlatılması için Maliye Bakanlığı'na bildirdi. Ödemeleri hızlandırmak için hazırlıkları süren yasa taslağı TBMM'nin gündeminde. Yakında çıkmasını ümit ettiğimiz bu yasayla bundan böyle kredi borcunu ödemeyenler her yıl işsiz olduğunu belgelemek zorunda olacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!