Yurt yangını ile ilgili 4 görevli ve 2 kıza dava

Güncelleme Tarihi:

Yurt yangını ile ilgili 4 görevli ve 2 kıza dava
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 11:59

SAKARYA Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde 18 Mayıs 2009 tarihinde 2 kız öğrencinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili savcılık soruşturması tamamlanırken dava açıldı.

Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, görevden alınan Sosyal Hizmetler İl Müdürü ile yurt görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4 kamu görevlisi hakkında ‘görevi ihmal’ suçundan 6 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezası istendi. Kibritle oynarken yangın çıkarttıkları öne sürülen ve yurtta kalan 16 yaşındaki C.U. ve 18 yaşındaki S.P. hakkında da ‘Ölüme sebebiyet vermek' suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Cumhuriyet Savcılığ'nda 13 ay süren soruşturma ardından hazırlanan ve Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edilen 4 sayfalık iddianamede olayla ilgili bilgi verildi. İddianamede, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı Hızırtepe Kız Yetiştirme Yurdu'nda çıkan ve 14 yaşındaki Fatma Karoğlan ile 15 yaşındaki Mine Gün'ün ölümüyle sonuçlanan yangında idarenin yeterli önlem almadığı belirtildi. Bilirkişinin yurttaki öğrencilerin içtikleri sigaradan yangının çıkmış olabileceğine dair rapor verdiğine dikkat çekilen iddianamede toplu yaşam alanlarının güvenliğiyle ilgili yeterli dikkatin gösterilmediği kaydedildi.

Olaydan 7 ay sonra, yangını çıkarttıklarını söyleyerek polis merkezine giden ve tutuklanan yetiştirme yurdu öğrencisi 16 yaşındaki C.U. ile arkadaşı 18 yaşındaki S.P.'nin ifadeleri de iddianamede yer aldı. İki kız öğrenci daha sonra ‘Baskı altında suçlamaları kabul ettik' diye inkar ettikleri ifadelerinde gece kaldıkları odada kibritle oynarken pikenin tutuştuğunu, bunu dolabın arkasına atınca yangın çıktığını söylediği anlatıldı. İddianamede diğer odalara sıçrayan yangında yanarak ölen Mine Gün'ün kaldığı odanın kapısının yangının etkisiyle sıkışması sonucu içeride kalarak dışarı çıkamadığı, Fatma Karaoğlan'ın ise psikolojik tedavi gördüğü için aldığı ilaçların etkisiyle uykusunda öldüğü yer aldı.

Cumhuriyet Savcısı, geçen hafta içi bakanlık oluruyla görevinden alınan Sakarya Sosyal Hizmetler İl eski Müdürü Ali İnan, İl Müdür Yardımcısı Ali Akkuzu ile yurt görevlileri Seda Kuzgun ve Nazlı Nuşen Yapan hakkında ‘görevi ihmal' suçundan 2 yıla varan hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerektiğini savundu. İddianamede, odalarında kibritle oynayarak yangına yol açtıklarını itiraf eden C.U. ve S.P. hakkında ise ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 10 yıla varan hapis cezası istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!