Yürekli amatörler

Güncelleme Tarihi:

Yürekli amatörler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2002 01:34

Speech Bubbles çoğunluğu İstanbul'da yaşayan yabancıların kurduğu amatör bir topluluk. Önümüzdeki hafta sergileyecekleri I do, I do, I do adlı müzikalin gelirini İstanbul sokaklarında yaşayan kimsesiz çocuklara bağışlayacaklar.

ON YIL ÖNCE KURULDU

Speech Bubbles'u on yıl önce İngiliz dili ve edebiyatı uzmanı Tom Godfrey altı drama hocasıyla birlikte kurdu. Şu anda 12 farklı ülkeden 100 üyesi var. 50'si bu oyunda rol alıyor. Speech Bubbles, karikatürlerde kullanılan konuşma balonu anlamına geliyor. Grup, ilk kurulduğunda İngilizce'nin oyunlar yoluyla hızla öğrenilmesini amaçlamış. Bugüne kadar sahneye koydukları oyunlarla, Keşan'dan Alaçatı'ya, İstanbul'dan Budapeşte'ye kadar birçok şehir ve ülkede seyirci karşısına çıkmışlar. Önümüzdeki 13-16 Haziran tarihleri arasında da İstanbul'da 6 ayrı gösteride çocuklar için sahneye çıkacaklar.

MİNİBÜS ALACAKLAR

Profesyonellere taş çıkartan bir disiplinle çalışan grup üyelerinin büyük bir bölümü İngilizce öğretmeni. Ama aralarında işadamından mühendise, yönetici asistanından tiyatro hocasına kadar başka mesleklerden olanlar da var. Hiçbir maddi beklentileri olmadığı gibi, grubun ayakta kalması için çoğu zaman ceplerinden para harcıyorlar. Yaptıkları gösterilerden elde edilen gelir, Unicef, Save The Children ve Habitat İnternational gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra yerel çocuk örgütlerine veriliyor. Bu yıl gösterilerinden elde edecekleri gelirle Umut Çocukları Derneği'ne bir minübüs alınacak.

Sokak çocukları için

Speech Bubbles adlı amatör grubu on yıl önce İngiliz dili ve edebiyatı uzmanı Tom Godfrey altı drama hocasıyla birlikte kurdu. Şu anda 12 farklı ülkeden 100 üyesi var. 50 kişi bu oyunda rol alıyor. Speech Bubbles, karikatürlerde kullanılan konuşma balonu anlamına geliyor. Grup, ilk kurulduğunda İngilizce'nin oyunlar yoluyla hızla öğrenilmesini amaçlamış. Bugüne kadar sahneye koydukları oyunlarla, Keşan'dan Alaçatı'ya, İstanbul'dan Budapeşte'ye kadar birçok şehir ve ülkede seyirci karşısına çıkmışlar. Çeşitli mesleklere mensup amatörler profesyonellere taş çıkartacak bir disiplin içinde çalışıyorlar. Gruba katılacak olanlar sıkı bir ön elemeden geçiyor. Yetenek sınavını kazananlar her yıl Ocak ayında başlayan provalara katılmak zorunda. Kış boyunca hazırlanan oyunlar yaz sezonunda sahneleniyor. Speech Bubbles, son dört yıldır seyirci karşısına çıkıyor. Grubun yaptığı gösterilerden elde edilen gelir, Unicef, Save The Children ve Habitat İnternational gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra yerel çocuk örgütlerine veriliyor. Bu yıl geliriyle Umut Çocukları Derneği'ne bir minübüs alınacak olan ‘‘I do, I do, I do’’ adlı müzikalin İstanbul, Mecidiyeköy Profilo Alışveriş Merkezi'ndeki gösteri programı şöyle: 13 ve 14 Haziran saat 20.00. 15 Haziran saat 15.30 ve 20.00. 16 Haziran saat 14.00 ve 18.30. Biletleri, Biletix gişelerinden (0216 454 15 55) ve www.biletix.com'den temin edilebilir.

BU GRUPTA TANIŞIP AŞIK OLDULAR

Tom Godfrey (42),Cheryl Godfrey-Ross (35)


1985'ten beri İstanbul'da. Annesi İngiliz, babası İrlandalı, kendi Kuveyt doğumlu. Dört yaşındaki oğlu ise İstanbullu. Sudan, Libya, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır'da İngilizce öğretmenliği yaptı. Speech Bubbles'ın kurucusu, oyunun yönetmeni. Üniversitedeyken tiyatroyla ilgilenmiş. Shaekespeare, Çehov gibi büyük tiyatro ustalarını seviyor. Grubun çizgisini ve rengini belirleyenlerden biri. İstanbul'u çok seviyor. Çünkü bu şehir sayesinde hem aşkını (Cheryl Ross) bulmuş, hem de dünya tatlısı bir evlat sahibi olmuş.

İskoçyalı Cheryl hem başrollerden birinde hem de dans ediyor. İngilizce öğretmeni ve koreograf. Özel bir üniversitede öğretim görevlisi. Ayrıca geleneksel İskoç dansları hocalığı da yapıyor. 13 yıldır İstanbul'da yaşıyor. Gruba yedi yıl önce katılmış ve Tom'la (yönetmen) tanışmış, evlenmiş. Daha önce hiç tiyatroyla uğraşmamış. Ama şimdi tam bir tiyatro tutkunu. Öğrencilik yıllarından bu yana çok güzel şarkı söylüyor. ‘‘I do, I do, I do’’ adlı müzikalin kareografisini yapanlardan biri.

Kimsesiz çocukların ablası

Helen Mackie (33)


İngilizce öğretmeni. Oyunun yapımcısı. 13 yıldır İstanbul'da. Üniversitedeyken tiyatro ve müzikle ilgilenmiş. Bekar. Kendisini bütün kimsesiz çocukların ablası gibi hissediyor: ‘‘Bir bakın, İstanbul sokaklarında 7 bin çocuk yaşam savaşı veriyor. Bir grup insan bu sefaletin sona ermesi için çalışıyor. Bu davranışın, sokak çocuklarını görünce yolunu değiştiren, başını öbür tarafa çeviren İstanbullulara örnek olması en büyük tesellimiz olacak.’’ Helen, sponsor bulmakta zorluk çektiklerini, büyük şirketlerden değil küçük şirket ve çok varlıklı olmayan insanlardan büyük destekler aldıklarını söylüyor.

Oğlum iyi ki tüymüş!

Leon Razzon (40)


Grupta dans edip şarkı söylüyor, Helen'in asistanlığını yürütüyor. İstanbullu bir işadamı. Elektrik-elektronik mühendisi. İki çocuk babası. Grupla iki yıl önce tanışmış: ‘‘Oğlum Meir, İngilizce konuşulan bir ortamda bulunursa okul hayatı için iyi olur diye düşünmüştüm. Onu alıp grubun çalışma yeri British International School'a gittim. Oğlum ilgilenmedi ve bir yolunu bulup tüydü. O sırada Tom Godfrey 'Biz şimdi çalışıyoruz, sonra konuşuruz, şu dekorların yerleştirilmesi işine biraz yardım eder misin?' diye sordu ve elime bir şeyler tutuşturdu. O kadar etkilenmiştim ki, prova bitiminde Tom'a, 'yaa ne olur beni de gruba alın' dedim. İyi ki Meir tüymüş diye düşünüyorum. En son 17 yaşındayken folklor yapmıştım. Hem sanatla uğraşıp, hem de sokak çocukları için bir şeyler yapmaya koyulunca kendimi daha zenginleşmiş ve huzurlu hissetmeye başladım.

Yusuf'tan etkilendi

Lisa Öğrek (36)


İskoçyalı İngilizce öğretmeni Lisa, başrolde. 1996'dan beri Speech Bubbles üyesi. Daha önce ‘‘Grease’’ oyununda rol almış. 15 yaşından beri müzik ve tiyatroyla ilgileniyor. Edinburg Festivali'nde yıllarca şarkı söylemiş, ağabeyinin grubunda vokal yapmış. 6 yıldır İstanbul'da. Kocası Trabzonlu. Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Ahmet Kulca ile tanışınca ondan çok etkilenmiş ve sokak çocuklarına yardım etmeye karar vermiş.

Anlamlı olduğu için buradayım

İdil Karaüzüm Duran (29)


Genel müdür asistanı İdil, gruba beş ay önce katılmış. 13 yıl yaşadığı ABD'de dansa başlamış ve sahneye çıkmış. 16 yıldır dans ediyor. 2-3 yıl kadar da tiyatro yapmış. Sanat yoluyla insanlara yardımı anlamlı bulduğu için bu çalışmalarda aktif görev almış.

İstanbul'a teşekkür ediyorum

Madeline Patrich (40)


Avustralyalı Madeline İngilizce ve tiyatro öğretmeni, seramik sanatçısı. 2.5 yıl önce İstanbul'a gelmiş. Gruba geçen sene katılmış. Oyunun koreografisini hazırlayanlardan. 15 yıldır dans ediyor. Bir dönem Tahiti ve Batı Afrika dans gruplarında profesyonel olarak çalışmış. Yeni oyunun kostümlerini de çizmiş: ‘‘Evim, işim, komşularım harika. Bu şehir bana çok güzel şeyler verdi, bana çok iyi bakıyor. Bu çalışmayla ben İstanbul'a minnet borcumu ödeme ve teşekkür etme fırsatı buldum.’’

Hem ışıkçı hem dansçı

Ted Burkett (32)


ABD'li Ted, beş yıldır İstanbul'da, Bir Türk'le evli, üniversitelerde ders verdi. Gruba üç sene önce katıldı. Oyunda hem ışıkçı hem dansçı hem de direktör yardımcısı. Tiyatro eğitimi yapmış ama Alaska'ya gidip balıkçı olmuş. Çok üşüyünce dönüp İngiliz dili üzerine master yapmış.

Bu grupla sosyalleştim

Sevil Delin (26)


Oxford'da İngiliz dili ve edebiyatı eğitimi almış. Babası ABD'li, annesi Türk. Oxford'da oyuncu olarak sahneye çıkmış. Amadeus filminin yazarı Peter Shaffer'in yazıp yönettiği bir oyunda önemli bir rol almış. Şarkı söylemeyi daha çok seviyor. İngiliz ve Amerikan dergilerine yazılar yazıyor. ‘‘İşimi bitirince evde kedimle oturuyordum. Artık sosyalleştim. Ayrıca yardım çalışmalarına katılıyorum, çocuklar için iyi birşeyler yapıyor olmak beni huzurlu kılıyor.’’

Grubun profesyoneli

Bruce McDonald


Kaç yaşında olduğunu sorduğumuzda bize ‘‘40'la ölüm arasında’’ diye yanıt veren McDonald, tam 165 oyun sahnelemiş bir profesyonel. Aynı zamanda piyanist. Grubun müzik drektörlüğünü de yapıyor. Bill Clinton döneminde, Beyaz Saray'a davet edilen 20 sanat öğretmeninden biri. Onur nişanını Clinton'dan almış. Hollyvood'da çekilen bir filmin koreografisini de yapmış olan McDonald, Speech Bubbles'ın 6 Türk ve 6 yabancıdan oluşan müzik grubunu, olağanüstü bir performansla çalıştırıyor. Broadway tarzı 7 bestesi de olan McDonald, tam bir İstanbul tutkunu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!