Yunuslarla tedavi

Güncelleme Tarihi:

Yunuslarla tedavi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

İnsanoğluyla yunuslar arasındaki olağanüstü yakınlığın yeni bir örneği beyin özürlü çocukların terapisinde sergileniyor. Meksika'nın başkenti Mexico City'deki hayvanat bahçesinin sevimli yunusları, özürlü çocukların beyinsel gelişiminde harikalar yaratıyor. Dr.Enrique Gutierrez adlı terapi uzmanının, beyin özürlü çocukları yunuslarla buluşturarak uyguladığı yöntem sayesinde, çocukların algılama ve hareket yeteneğinin arttığı belirtiliyor.

Yunusların yüksek frekanstan yaydığı ses dalgaları, otizm gibi nörotik bozuklukların hafifletilmesine yardımcı oluyor. Havuzdaki terapiye katılan çocuklardan yedi yaşındaki Francisco Javier Reyes Arroyo daha işin başında, ancak Dr.Gutierrez yakında gelişme göstermesini bekliyor. Venüs adlı yunusun özürlü arkadaşlarından biri de iki buçuk yaşındaki Carlos Mario Sosa Rosiles. Havuzdaki ilk terapi seansında Venüs'le Carlos arasında kurulan dostluk bağının şaşırtıcı düzeyde olduğunu belirten Dr.Gutierrez, yunuslarla insan arasındaki ilişkiyi şöyle açıklıyor:

‘‘İnsan kulağı ancak 25 kilohertz'e kadar olan ses titreşimlerini algılayabiliyor. Yunusların sonar sistemi ise çok gelişmiş ve komplike olduğu için, yaydıkları ses titreşimleri 250 kilohertz'e kadar ulaşabiliyor. Sonar organları o kadar gelişmiş ki, insan bedeninde normalin dışındaki bütün oluşumları algılayabiliyorlar.’’

İNANILMAZ YAKINLIK

Yunuslar tıbbın başka alanlarında da insanoğluna yardımcı oluyor. Örneğin İsrail'in Eilat kentindeki merkezde, hamile kadınlara havuzda yunuslarla birlikte idman yaptırılıyor. Sonra da havuzda doğum gerçekleştiriliyor.

Bu merkezde görevli 34 yaşındaki Maya Zilber, yunuslarla ilgili çok ilginç bir anısını şöyle anlatıyor: ‘‘Bizler karada yaşayan en zeki memelileriz. Bence yunuslar da suda yaşayan en akıllı yaratıklar olduklarını biliyorlar. Böylece aramızda bir bağ oluşuyor. Bir sabah havuzda yüzerken yunuslardan biri yanıma yaklaşarak karnıma doğru ses dalgaları göndermeye başladı. Bu hareketi defalarca tekrarlayınca şüphelenip doktora gittim ve iki haftalık hamile olduğumu öğrendim.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!