Yunuslar sanıldığı kadar iyi değil

Güncelleme Tarihi:

Yunuslar sanıldığı kadar iyi değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Denizcilere yol gösteren, kazazedelere yardım ettiği öne sürülen yunusların sanıldığı kadar munis ve iyilik sever olmadığı iddia ediliyor. Yunusların burunlarını sopa gibi kullanarak yavrularını ve sürüdeki diğer arkadaşlarını öldürdüğü söyleniyor. Diğer deniz canavarlarını karnını doyurmak için öldürürken, yunuslar ise kurbanlarını terk edip gidiyor.

YAVRUSUNU ÖLDÜRDÜ

The New York Times Gazetesi'nin haberine göre bilimadamları bir süredir yunuslardaki şiddet eğilimi takibe aldı. İskoçya açıklarında bir bilimadamı, bir saat boyunca yetişkin bir yunusun yavrusunu ağzına alıp ölünceye kadar peş peşe suya çarptığına tanık oldu. ABD'nin Virginia eyaleti açıklarında da araştırmacılar, yedikleri darbelerden kaburga kemikleri ve kafatasları kırılmış en az dokuz yunus yavrusu buldular. Yavrulardan birinde yetişkin bir yunusun diş izleri tespit edildi.

Yunuslarla ilgili araştırmalara katılan Washington'daki Silahlı Kuvvetler Patoloji Enstitüsü'nden Dr Dale J. Dunn, ‘Yunuslar hakkında kafamızda çok olumlu bir imaj var. Bu hayvanlarda şiddet unsuruna rastlamış olmamız çok rahatsızlık verici’ dedi.

Şimdi bu nedenle kendi yavrularına, arkadaşlarını öldüren yunusların insanlara zarar vermesinden endişe ediliyor. ABD'de meraklılarına yabani yunuslarla yüzme imkanı tanıyan pekçok eğlence parkı var. Yunuslar konusunda araştırma yapan Trevor R.Spradlin, ‘Yabanıl hayat tehlikeli olabilir. İnsanlar deniz memelilerini farklı algılıyor. Yunusların Flipper gibi insanlarla oynamak istedikleri konusunda bir yanlış anlama var’ diye konuşuyor.

OKULLARA UYARI

ABD Ulusal Deniz Balıkçılığı Dairesi, marina, okul ve sahil bölgelerinde broşürler dağıtarak, yunuslara karşı uyarıyor. ABD'de birçok kişi yunus ısırığı yüzünden hastaneye başvuruyor.

Balinalarla yakın akraba olan yunus ailesi 32 çeşitten oluşuyor. Yunuslar ortalama 2 ile 3.5 metre uzunluğunda oluyorlar. Islık sesleriyle birbirleriyle iletişim kuran yunuslar, gelişmiş bir sosyal düzene sahip. Uzmanlar yunusların köpeklerden daha fazla ve maymunlara eş bir zekaya sahip olduklarını iddia ediyor.

EFSANELER VE GERÇEKLER

Efsane: İnsanlarla yüzmek yunusların hoşuna gider.

Gerçek: Yunuslarla yüzmeye kalkan insanların birçoğu saldırıya uğramıştır.

Efsane: Yunuslar, insanları köpekbalıklarına karşı korur.

Gerçek: Ezeli düşmanları yunuslar, köpekbalıklarında caydırıcı bir etki yaratabilir.

Efsane: Yunuslar, gemileri batan denizcileri kurtarır.

Gerçek: Yunuslar için insanların diğer hayvan ya da gemiden artan parçalardan başka bir anlamı olmayabilir.

Efsane: En az insanlar kadar ya da insanlardan daha zekidirler.

Gerçek: Problem çözme ve dil konusunda iki taraf karşılaştırılamaz.

Efsane: Kendilerine özgü bir dilleri vardır.

Gerçek: Birbirlerini tanımak için bir takım seslerden faydalandıkları doğru ama bunu lisan olarak değerlendirmek yanlış olur



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!