Yunanistan'daki olaylar turizmi tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandaki olaylar turizmi tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 12:28

Atina’daki hükümet karşıtı eylemler, turizmde Türkiye'nin en büyük rakiplerinden biri olan Yunanistan’ın büyüyen nadir sektörlerinden biri olan ve hükümetin kemer sıkma önlemlerinin acı faturasını karşılamayı planladığı turizmi, sekteye uğratma tehdidi yaratıyor.

Haberin Devamı

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Otus & Co’nun direktörlerinden Ian Gamse, “İnsanlar Yunanistan’a giderken iki kere düşünecek. Şu anda kadar ülkeye gelmeyi planlayan bazı turist kafileleri uçuşlarını iptal ettirdi. Yunanistan durumu kontrol altına almazsa, bu durum büyük bir sorun olacak” dedi.

 

Çarşamba günü, Atina’da dört binanın yakıldığı ve üç kişinin hayatını kaybettiği gösteriler, turizmde bahar tatili sezonunun başladığı ve ülkeye gelen turist sayısında büyük artışın görüldüğü bir döneme denk geldi. Atina Havaalanı'na gelen turist sayısında 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 10'luk bir artış görüldü.     

 

Haberin Devamı

Bank of Greece'in verilerine göre ise, turizmden elde edilen gelir, bu yılın ilk iki ayında yüzde 1'lik bir artışla, 202.9 milyon dolara yükseldi.

 

Turizm, Yunanistan’ın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 16’sına denk geliyor. Londra merkezli Dünya Ticaret ve Turizm Konseyi’nin hesaplamalarına göre, Yunanistan’da beş kişiden biri turizm sektöründe çalışıyor.

 

Yunanistan Maliye Bakanlığı, ekonominin bu yıl yüzde 4 küçüldüğünü, gelecek yıl için de yüzde 2.6’lık bir küçülme beklediklerini açıkladı.

 

Avrupa Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Olli Rehn, dün yaptığı açıklamada, Atina hükümetinin kabul ettiği kemer sıkma önlemlerinin ülkenin bu yılki küçülmesini yüzde 1 oranında artıracağını dile getirdi. 

 

GÜVENLİKTEN ENDİŞE EDİLİYOR

 

New York merkezli seyahat danışmanlığı şirketi Jetsetter’in CEO’su Drew Patterson, dünya gazetelerinde Yunanistan ile ilgili çıkan olumsuz haberlerin, seyahat planlarının iptal edilmesi için temel nedenlerden biri olabileceğini söyledi.

 

Haberin Devamı

Patterson aynı zamanda, “Tüketiciler gazetelerde gördükleri haberleri değerlendirip, ona göre hareket eder. Olaylar patlak verip, gazetelere manşet olunca, rezervasyon hızında bir yavaşlama görülür” dedi.

 

BOŞ ODA SAYISI ARTIYOR

 

Borç krizinin turizmi etkilediğine yönelik ilk sinyaller de gelmeye başladı. Londra merkezli araştırma şirketi STR Global’a göre, Atina’da otellerin doluluk oranlarında 2010’un ilk üç ayında yüzde 1.4’lük bir düşüş görüldü.

 

Seyahat acenteleri da Yunanistan turlarının fiyatlarını düşürmeye başladı. Dünyanın en büyük öğrenci seyahat ajansı STA Travel, Yunanistan paketlerinde yüzde 30’a varan indirimler yapmaya başladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!