Yunanistan'daki 'mini darbe' krizini Türk fırkateyni çözdü

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandaki mini darbe krizini Türk fırkateyni çözdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 13:05

Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde Kara Kuvvetleri Komutanı Konstantinos Ziazias’ın istifasıyla patlayan krizi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait “Gökova” fırkateyni çözdü.

Haberin Devamı

Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı’nın, Savunma Bakanlığı tarafından hangi generalleri terfi edeceği hangilerini de emekliye sevk edeceğine ilişkin bir listenin kendisine dikte ettirilmek istenmesine kızarak istifa etmesinin yarattığı kriz sürerken, “Gökova”nın Yunan karasularından zararsız transit geçişi Yunan medyasının dikkatini başka yöne çekmeyi başardı.

Yunan Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’den gelen ve rotası boyunca Yunan Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından izlenen Gökova fırkateyninin, önce uluslararası sularda Kasos ve Girit adaları arasında ilerlediği, sonra da Milos ile Folegandros adaları arasında Yunan karasularına girdiği belirtildi. Açıklamada, Türk fırkateyninin ardından da Sifnos, Aniparos, Tinos ve Mikonos adaları açıklarından geçtiği bildirildi.

Haberin Devamı

MİNİ DARBE YAŞANMIŞTI
Yunan Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında başka bir bilgi bulunmamakla birlikte, medya Gökova’nın Yunan karasuları ve zararsız geçiş ilkelerini “ihlal ettiğini” ileri sürdü.

Etnos gazetesi “Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı istifa edince, Gökova Ege’de gezmeye çıktı. Türklerin planlı bir saldırgan eylemi söz konusu. Hedef Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin moralini bozmaktı. Yunanistan bu eyleme gayretkeş cevap verdi. Türk fırkateynini sadece savaş gemimiz izlemekle kalmadı. Savaş uçakları da havalandı” dedi.

Gazete, Savunma Bakanı Panos Panayotiotopulos’un Kara Kuvvetleri Komutanı’nın istifasından dili yandığından, Gökova’nın geçişinde yoğurdu üfleyerek yediğini, Genelkurmay’daki herkesi hareketlendirdiğini hatta hükümet ortağı olan sosyalist Pasok ve Demokratik Sol partilerine bilgi verdiğini yazdı.

Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı önceki gün atama listesini beğenmediğini söyleyerek istifa etmişti, bu da “mini darbe” olarak nitelenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!