Yunanistan'daki göçmenlere tutuklama dalgası

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandaki göçmenlere tutuklama dalgası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 17:02

Yunanistan'da yasadışı göçle mücadele çerçevesinde polis tarafından Atina'nın merkezinde yürütülen "Xenios Zeus" adlı operasyonda, 2 Ağustos'tan bu yana gözaltına alınan 7 bin 754 göçmenin 1656'sı ülkede ikamet etmek için gerekli resmi evraka sahip olmadığı için tutuklandı.

Yunanistan Polis Teşkilatı tarafından yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar yapılan operasyonlarda 7 bin 754 göçmen gözaltına alındı ve bunların 1656'sı Yunanistan'da ikamet etmek için gerekli resmi evraka sahip olmadığı için tutuklandı.

Operasyon çerçevesinde sadece dün yapılan aramalarda, 393 göçmen göz altına alındı ve gerekli belgeleri olmadığı için bunların 60'ı tutuklandı. Savcılık gözetiminde 16 evde de aramalar yapıldı.

Tutuklanan göçmenler ülkelerine gönderilmek üzere göçmen tutuk merkezlerine götürülüyor.

Hükümet yetkilileri, yasadışı göçle mücadelede verimli sonuçlar doğurduğunu belirtirken operasyon, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından insanlara yapılan muamele ve göçmenlerin götürüldüğü tutuk merkezlerindeki koşullar nedeniyle eleştiriliyor.

İnsan haklarına aykırı olduğu ve derhal durdurulması istenen operasyonun ülkede artan yabancı düşmanlığı ve ırkçı saldırıları daha da arttıracağından endişe ediliyor.

Operasyona Yunan mitolojisindeki Zeus tanrısının "yabancıların koruyucusu olma" özelliğinin vurgulandığı "Xenios Zeus" ismi veriliyor.

500 GÖÇMEN SALDIRIYA UĞRADI

Öte yandan ırkçı saldırıların arttığı ülkede, Yunanistan Göçmen İşçiler Birliği, Yunan polisinin müdahalesinin yetersiz olduğunu, son 6 ay içinde 500 göçmenin ırkçı saldırılara maruz kaldığını açıkladı.

En son Pazar günü başkent Atina'nın merkezinde bir Irak vatandaşı kimliği belirlenemeyen kişilerce düzenlenen bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Yunanistan Adalet Bakanı Antonis Rupakiotis olayla ilgili yaptığı açıklamada, Iraklı göçmene yapılan saldırıyı kınadığını, Yunanistan'da göçmenlerin hedef alındığı ırkçı saldırıların tehlikeli boyutlara ulaştığını vurguladı.

Yunan basını, bu nefret dalgasının ardında, Yunan hükümetinin uç gruplara yabancı düşmanlığı aşılayarak, son 2 seçimde elde ettiği başarıyı koruma amacının gizli olduğunu iddia etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!