Yunanistan'da yeni hükümet

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda yeni hükümet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2011 21:51

Borç yükü altındaki Yunanistan'da, yeni kemer sıkma görüşmelerini protesto eden göstericilerle polis arasında sert çatışmalar çıktı. Polis, parlamentonun etrafını kuşatan protestoculara çok sert müdahalelerde bulundu.Başbakan Papandreu yeni hükümet kurarak güvenoyu isteyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Gençlerin çoğunluğunu oluşturduğu göstericiler, parlamentona binasına yürümelerine izin verilmemesi üzerine polise taş ve molotof kokteyllerle saldırdı. Polis kuvvetleri ise buna karşılık göz yaşartıcı bombalarla karşılık verdi.

 

İlk gelen bilgilere göre onlarca göstericinin tutuklandığı belirtildi.    

 

YUNANİSTAN'DA HER YER BARUT KOKUYOR - FOTO GALERİ

 

Olaylar, kendilerini, "Öfkeliler" olarak tanımlayan ve İspanya'daki protestocu gruplara benzer bir örgütlenmeye sahip topluluğun önderliğinde kemer sıkma planlarının tartışılacağı parlamentonun önünde meydana geldi.

 

Haberin Devamı

Ellerinde Yunan ve İspanyol bayrakları taşıyan protestocular hükümet karşıtı sloganlar attı.

 

Direnişi organize eden ve yaklaşık üç haftadır aynı meydanda kamp kuran protestocular, kemer sıkma tartışmaları başladığında parlamentonun etrafında bir insan çemberi oluşturmaya çalıştı.

 

HAYAT DURDU

 

Protesto nedeniyle birçok kamu kuruluşu da greve gitmiş durumda. Hastanelerin sadece acil servisinde çalışanlar görevinin başında bulunurken, liman ve toplu taşımada önemli aksamalar yaşandı. Radyo ve televizyonlarda da grev nedeniyle yayınlar kesilmiş bulunuyor. Ancak, hava trafiği kontrolörlerinin greve katılmaktan vazgeçmesiyle hava trafiğinde bir aksama yaşanmadı.

 

YUNANİSTAN KARIŞTI / WEB TV

 

Ülkede tansiyon, hükümetin yeni açıkladığı harcama kesintileri ve vergi artışı paketi nedeniyle son bir kaç gündür artmış durumda. Yeni kemer sıkma tedbirleri, Yunanistan'ın uluslararası finans kuruluşlarından gerekli kaynağı alabilmesi için şart koşuluyor.

 

Haberin Devamı

DEV PROTESTOYA DOĞRU - FOTO GALERİ

 

Diğer taraftan, ülkeye verilecek yeni yardım paketini konuşmak için dün bir araya gelen euro bölgesi maliye bakanlarının anlaşmaya varamaması, Yunanistan için işleri daha zor hale getiren son gelişme oldu.

 

Ülkenin borç sorununa ilişkin endişeler sonrasında kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bu ülkedeki dört bankanın kredi notunu CCC seviyesine indirmesi, sektördeki hisselerin yüzde 7'ye varan kayıplar yaşamasına neden oldu.

 

YENİ HÜKÜMET

 

 

Yunan basını, Yunanistan'daki mali krizin aşılması yönünde anamuhalefet ve muhafet partileri liderleriyle görüşen Papandreu'nun, medyada yer aldığı şekilde geniş tabanlı koalisyona gitmeyeceğini, kabinesinde köklü değişiklikler yapacağını duyurdu.

 

Haberin Devamı

Başbakan Papandreu ise Yunan Devlet Televizyonu NET'te yaptığı açıklamada, ülkenin kritik bir dönemden geçtiğini, sorumluluk duygusuyla kararlılıkla var olan kriz ile mücadele verilerek ülkenin geleceğinin güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

 

Ülkenin yıkım ve iflasın eşiğinde olduğu bir zamanda yönetimi aldığını belirten Papandreu, “Omuzlarımıza başkalarının günahlarını aldık” dedi.Ülkenin kurtuluşu için 20 aydır hükümetinin savaş verdiğini söyleyen Papandreu, ülkenin büyük değişikliklere de yolu açacak şekilde ayakta kaldığını vurguladı.

 

Bu çabanın ortak ve milli özellikler taşımasını istediğini, vazifenin partisel değil milli olduğunu ifade eden Başbakan, muhalefet partileri ile işbirliği için sürekli önerilerde bulunduğunu, gerekli milli uzlaşının sağlanması için bugün de tüm parti liderlerine yeni öneriler ile gittiğini kaydetti.

 

Haberin Devamı

Papandreu, görev ile makamı arasında bağımlılık olmadığına açıklık getirdiğine de işaret etti.Bu tutumuna karşı, anamuhalefet partisinin tüm bu çabayı siyasi ve milli sorumluluk çerçevesinde ele almadığını belirten Papandreu, konunun özü dahi konuşulmadan kabul edilemez şartlar getirildiğini, ülkenin uzun süreli istikrarsızlıkta ve içe dönük tutulduğunu, halbuki önem taşıyan mili konunun, bütçe açığı ile mücadele olduğunu söyledi.


Papandreu, “hayatında, ülke, ekonomi, vatandaş ve değerler için mücadeleler vermeyi öğrendiğini” kaydetti.“Hepimiz ülke karşısında yaptıklarımızın sorumluluğunu alalım. Ben aynı yolda, vazifemin yolunda devam edeceğim” diyen Papandreu, yarın yeni bir kabine kuracağını, devamında da Parlamentodan güvenoyu isteyeceğini bildirdi.

 

Haberin Devamı


Yunan medyası, mali kriz içindeki Yunanistan'da, Başbakan Papandreu'nun geniş tabanlı koalisyon önerisini gündeme getirdiği belirtmişti.Basın-yayın organları, Başbakan Papandreu'nun bugün öğle saatlerinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile yaptığı görüşme sonrasında, anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Andonis Samaras'ı telefonla arayarak 20 dakikalık görüşme yaptığını duyurmuşlardı.

 

Görüşmede, Papandreu'nun geniş tabanlı koalisyon ya da kapsamlı işbirliği önerisinde bulunduğu belirtilen haberlerde, Samaras'ın sözkonusu teklifi reddetmediği, ancak Papandreu'nun başbakan olmasının mümkün olmadığı yolundaki düşüncesini ifade ettiği kaydedilmişti.


Medya, Papandreu'nun “Başbakanın kendisi olması ile ilgilenmediğini” söylediğini de bildirmişti.


Haberlerde, Samaras'ın, Papandreu'ya, geniş tabanlı koalisyon yapılması için orta vadeli program ile memorandumun özlü şekilde yeniden müzakere edilmesinin önşart teşkil ettiğini söylediği ifade edilmişti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!