Yunanistan sonunda pes etti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan sonunda pes etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 12:35

Borç krizi içinde boğuşan Yunanistan’ın, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) milyarlarca euro kredi almak için toplam 24 milyar euro değerinde kemer sıkma paketi hazırlamayı kabul ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasındaki görüşmeleri yakından takip eden kaynaklara göre, Atina hükümetinden bir yetkilinin önlem paketinin üzerinde hâlâ çalışıldığı ve gelecek hafta Avrupalı yetkililerin onayına sunulacağını açıkladı.

Önümüzdeki üç yılda bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranının yüzde 10 ile 11 arasında değişen bir oranda azaltmak için tasarlanan pakette, kamu çalışanlarının ödemelerini üç yıl boyunca dondurmak, KDV’yi artırmak gibi önlemler yer alıyor.

Bu açıklamaların ardından, Yunan tahvilleri ve borsalar Perşembe günü yükseldi. İki yıllık Yunan tahvillerinin getirisi, yüzde 3’ün üzerinde bir düşüşle, yüzde 12.74’e geriledi. Yunan borsası ise, AB ve IMF’in Atina’a 120 milyar euroluk bir kurtarma paketi hazırladığı yönündeki haberlerin ülkeye olan güveni artırmasının ardından, yüzde 7.14’lük bir yükseliş yaşadı.

Haberin Devamı

ÖDEMELER AZALACAK  

Ücretlerin dondurulmasına ek olarak, kamu sektöründe çalışanlar fazladan aldıkları iki aylık maaşlardan da olacak. Bununla birlikte, Paskalya ve Noel’de ikramiye almayacaklar ve ek ödemelerinde kesintilerle karşılaşacaklar.

Yunanistan’ın Sosyal Güvenlik Bakanı Andreas Loverdos, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, emeklilerin, devletin emeklilik sisteminde yeterince fon kalmadığı gerekçesiyle, dönemsel ikramiyelerini de kaybedebileceğini söyledi.

Loverdos, aynı zamanda şu anda 53 olan emeklilik yaşının, 67’ye yükseltilebileceğini de belirtti ve “Emeklileri ilgilendiren önlemler üzerine hâlâ tartışılıyor ancak çok fazla taviz verilmeyecek. Çünkü bütün adımlar, ülkeyi çöküşten kurtarmak için atılıyor” dedi.

Yunanistan’ın iş gücünün yüzde 13’lük kısmı kamu sektöründe çalışıyor. Yeni önlemler kapsamında, bu sektördeki çalışan sayısının azaltılması planlanıyor. Kısa dönemli çalışma yasaklanacak ve devlet bünyesindeki atıl duran yüzlerce kuruluş kapatılacak.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, önlemleri Perşembe günü geç saatlerde, işçi sendikaları ve ticaret birliklerinin yetkilileriyle birlikte belirledi.

Haberin Devamı

Papandreu ile toplantıya katılan GSEE adlı sendikanın başkanı Yannis Panagopulos ise kararlara karşı çıkacaklarını belirtti.

DAHA SIKI DENETİM  

AB ve IMF, daha önceki ekonomik reform programına sadık kalmadığı ve ülkeyi büyük bir borç krizi sorununa sürüklediği için, Atina hükümetini oldukça sıkı bir şekilde denetlemeye başladı.

Bir hükümet yetkilisi, IMF’in on günlük Atina ziyaretinde, bakanlıkların harcamalarının her bir detayını incelediklerini ve maliye bakanlığının hesaplarını sıkı bir denetimden geçirdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!