Yunanistan, Rus hoverkraft'ı alıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan, Rus hoverkraftı alıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Atina, bir yılı aşkın zamandır Türkiye ile sürdürdüğü diyalog ortamına rağmen Ege Denizi'nde askeri hakimiyet peşinde koşmaya deva ediyor. Ege adalarına Rus yapımı TOR-M1 uçaksavar füze rampalar yerleştirilmesi planlarına ilave olarak önceki gün Rusya'nın St. Petersbur tersanelerinde Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın siparişi, dünyanın en büyü hoverkraft gemisi ‘‘Zubr’’ suya indirildi.

Finlandiya Körfezi'nde ilk denemesi yapılan, hava yastıkları üzerinde hareket ede gemi, bir tankere yüklenerek Yunanistan'a yola çıkacak. ‘‘Zubr’’, ocak ayının ikinci yarısında Cebelitarık Boğaz üzerinden Pire Limanı'nda Yunan Deni Kuvvetleri'ne teslim edilecek. Suda ve karada hareket edebile ‘‘Zubr’’ burada ‘‘Kefalina’’ adını alacak.

‘‘Almaz’’ adlı üretici şirketin yaptığı açıklamaya göre hoverkraftın özellikleri şöyle:

Uzunluğu 57,4 genişliği 22,3 metre olan bir çıkarma gemisi. Motorlarının topla gücü 50 bin beygir. Su üzerinde saate 110 km hız yapabiliyor. İçine ü tank, 10 zırhlı personel taşıyıcı araç veya 500 asker alabiliyor. Sudan karay çıkınca 1,6 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor. Düz arazide sudak hızının yarısına ulaşabiliyor. Üzerinde 32 milimetrelik iki otomatik tüfek v iki kısa menzilli füze rampası bulunuyor.

Yunanistan Savunma Bakanlığı, 2001 yılı sonuna kadar Rusya'ya aynı sınıfta ikinci bir hoverkraft siparişi verecek. Kullanılacağ yer ise Ege Denizi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!