Yunanistan Cumhurbaşkanı: Türkiye Kıbrıs konusunda ikileme düştü

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan Cumhurbaşkanı: Türkiye Kıbrıs konusunda ikileme düştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 17:14

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, “Türkiye'nin Kıbrıs konusunda büyük bir ikilemle karşıya karşıya olduğunu” öne sürdü.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas,  Yanya'nın 1913 yılında Yunanistan'a dahil oluşunun yıldönümü nedeniyle 8. Tümen Komutanlığı'nda düzenlenen törende konuştu. Yanya'nın “yüzyıllarca süren bir kölelikten sonra 21 Şubat 1913'te bağımsız olduğunu” söyleyen Papulyas, “Türk fatihin bir zamanların korkunç ordusunun kalıntılarını toplayarak geri çekildiğini ve kentin kalesinde tekrar Yunan bayrağının dalgalandığını” kaydetti.

Konuşmasında Türkiye'nin AB sürecine de değinen Papulyas, ”Yunanistan istikrarlı bir şekilde Türkiye'nin AB geleceğini destekliyor, ancak bu açık çek verildiği anlamına da gelmez. Türkiye, büyük bir ikilemle karşı karşıya bulunuyor. Ya Kıbrıs'a (Rum) karşı politikasını gözden geçirecek ya da üyelik müzakerelerini tehlikeye sokacak” dedi.

Son zamanlarda Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine karşı yükümlülüklerini AB'ye üyelik sürecinden ayrıma yolundaki çabalarına destek sesleri duyulduğunu söyleyen Papulyas, “Diplomasi zaten bir ahlak ve adalet değil, güç ve çıkar meselesidir. Ancak Atina ve Lefkoşa (Rum), Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme kaydedilebilmesi için, gümrük birliği anlaşmasına Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nin de dahil olması şartını getirmeyi başardı. Bu şart ne kadar baskı yapılırsa yapılsın zaman aşımına uğramaz” diye konuştu.

Papulyas, “Kıbrıslı Rumların hedefinin, uluslararası hukuk ve Avrupa değerlerine saygı çerçevesinde, adanın tekrar birleşmesi olduğunu” da söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!