Yunanistan rahat nefes aldı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan rahat nefes aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 15:44

Yunanistan vadesi 19 Mayıs'ta dolan yaklaşık 9 milyar euro tutarındaki borcunu ödemekte kullanmak için Avrupa Birliği'nin (AB) taahhüt ettiği yardımın 14.5 milyar dolarlık kısmını Salı günü aldı.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın aldığı bu kaynak, daha önce AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) koordinasyonunda hazırlanan 110 milyar euroluk kurtarma paketin kapsamında sağlandı.

Yunan Maliye Bakanlığı, 19 Mayıs'ta gerçekleşecek kritik borç geri ödemesi öncesinde sağlanan bu kaynağa 10 euro bölgesi ülkesinin katkıda bulunduğunu açıkladı.

 

Kredi yardımının AB tarafından sağlanan ilk kısmına en çok katkıyı 4.4 milyar euro ile Almanya yaparken, bu ülkeyi 3.3 milyar euro ile Fransa ve 2.9 milyar euroyla İtalya takip etti. İspanya, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Lüksemburg, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta ilk dilime katkı yapan diğer ülkeler oldu.

 

Haberin Devamı

Atina'dan yapılan açıklamada AB'den gelen bu kaynağın olmaması durumunda vadesi dolan borcun ödenmesinin mümkün olamayacağı da belirtilmişti.

 

IMF GEÇEN HAFTA VERMİŞTİ

Yunanistan, kurtarma paketi kapsamında IMF'den alacağı kredinin ilk dilimi olan 5.5 milyar euroluk bölümünü ise geçen hafta almıştı.

 

Atina hükümeti, piyasalarda tedirginliğe yol açan ve kıtanın diğer ülkelerine yayılacağı kaygısıyla euronun değer kaybetmesine neden olan borcunu ödemek amacıyla aldığı bu krediler karşılığında sert kemer sıkma tedbirleri açıklamıştı.

 

Alınan tedbirler arasında kamu kesimindeki maaşlarda kesintiye gidilmesi, KDV'nin artırılması ve vergi yolsuzluğunun üzerine kararlı şekilde gidilmesi taahhütleri de bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!