Yunan Savunma Bakanı: Türkiye geriyor

Güncelleme Tarihi:

Yunan Savunma Bakanı: Türkiye geriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 17:07

Yunanistan Savunma Bakanı Yannos Papandoniyu, ''Türkiye'nin hassas dönemlerde gerginlik politikası izlediğini'' öne sürdü.

Papandoniyu, Atina'da yayımlanan Katimerini gazetesine verdiği demeçte, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusunda kritik bir döneme girildiğini belirttikten sonra, ''Bu nedenle Türkiye gerginlik yaratmaya çalışıyor'' diye konuştu.

Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili olarak Başbakan Bülent Ecevit ve diğer Türk yetkililerin açıklamaları ve son zamanda NATO ile Limni adası konularının sıkça gündeme gelmesinin bunun bir göstergesi olduğunu iddia eden Papandoniyu, ''Deneyimler şunu göstermektedir ki, Türkiye baskıyla karşı karşıya kaldığında ya da Yunanistan ile olan bazı konularda kritik bir döneme girildiğini hissettiğinde yapay gerginlik ortamı yaratmaktadır'' dedi.

Yunanistan'ın bu konuda endişeye kapılarak, uyguladığı politikasını değiştirmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Papandoniyu, ''Bizler, bunlara karşılık olarak büyük bir soğukkanlılıkgöstermeliyiz. Milli konularımıza ilişkin tutumumuz ortadadır. Aynı zamanda da her olasılığa karşı caydırıcı bir etkinliği olan silahlı kuvvetlerimizi hazır tutmalıyız'' diye konuştu.

Papandoniyu, Türk-Yunan yakınlaşması çerçevesinde olumlu sonuçlar alındığını, ancak Ege ve Kıbrıs gibi konular çözümlenmedikçe sağlam temellere oturmuş bir ilişkiden söz edilemeyeceğini belirtti. Bir süreönce gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında Türk-Yunan yakınlaşması konusunda izlenen politikanın doğru bir politika olduğu konusunda fikir birliğine varıldığını söyleyen Papandoniyu, ''Ancak, bu milli konular açık kaldıkça ilişkilerdeki düzelme sağlam temellere dayanmayacaktır. Şu ana kadar yapılan diyalogla milli egemenlik haklarımızı müzakere etmiyoruz'' dedi.

Türk-Yunan yakınlaşmasını başından beri desteklediğini de belirtenPapandoniyu, Yunan silahlı kuvvetlerinin yeniden yapılanmasıyla ilgilibir soru üzerine, doğudan gelen ''tehlikenin'' son zamanda daha da arttığını ifade ederek, ordunun yeniden yapılanmasında bu faktörün gözönünde bulundurulacağını belirtti.

Papandoniyu, Savunma Bakanlığı'nı üstlenmesinin ardından, üç ay içinde ''güvercin''den ''şahin''e dönüştüğü şeklindeki görüşe ilişkin olarak da, bugünkü görüşlerinin daha önceki görüşleriyle farklı olmadığını, daha önce silahlanmayla ilgili bazı harcamalara itirazınınYunan ekonomisinin sağlığını dikkate almasından kaynaklandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!