Yunan Sahil Güvenliği mülteci botunu patlattı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Yunan Sahil Güvenliği mülteci botunu patlattı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2015 09:52

İZMİR, binlerce Suriyeli’nin Avrupa ülkelerine gidiş hayalini gerçekleştirmesi için kaçışın kapısı oldu. Ege Denizi’nde hemen her gün çıkılan umuda yolculuklar, insanlık dramlarına dönüştü. Karaburun açıklarında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 50 kişinin bindiği zodyak botun Yunan sahil güvenlik ekiplerince, patlatılması, hızla uzaklaşmaları, bottakilerin denize düşmeleri ve balıkçı teknesinin yardımına koşup onları ölümden kurtarmaları saniye saniye kaydedildi.

Haberin Devamı

Ülkelerindeki iç karışıklık ya da IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, önce Yunan adalarına geçmek ardından hayallerindeki ülkeye gitmek için geçiş noktası olarak düşündükleri İzmir’e özellikle son bir ayda akın etti. Yunan adalarına geçmek için hemen her gün Ege Denizi’nin farklı kıyılarından denize açılan Suriyelilerin, hem denizdeki yaşam mücadeleleri, hem de sonrasındaki barınma koşulları, insanlık dramına dönüştü. ;



İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Yunan Sahil Güvenliği mülteci botunu patlattı iddiası


Suriyelilerin önemli bir bölümü, umuda yolculuklarını tamamlayamadan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekiplerince, denetimler sırasında yakalandı. Son dönemde denizde yakalanan Suriyeliler, sık sık Yunan sahil güvenliğinin, ilerlemelerini durdurmak için botları patlattığını ve kendilerini ölüme terk ettiğini söyledi. Suriyelilerin bu iddialarını doğrulayan görüntülere ilk kez DHA ulaştı.

PATLATIP HIZLA UZAKLAŞTILAR

Yunan Sahil Güvenliği mülteci botunu patlattı iddiası


İzmir’in Karaburun ilçesinin açıklarında, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Suriyeli grup, Yunanistan’ın Sakız Adası’na geçmek istediklerini sırada, Yunan sahil güvenlik ekiplerince farkedildi. Bunun üzerine, botun yanına gelen Yunan sahil güvenlik gemisindeki görevliler, kaçaklarla bir süre konuştu. Kaçakların botla ilerleyişini durduramayan ekipler, bu kez Suriyelilerin bulunduğu zodyak botu patlattı. Ardından da, hızla yanlarından uzaklaştı.



SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

Yunan Sahil Güvenliği mülteci botunu patlattı iddiası

Türk balıkçı, küçük çocuklar dahil çok sayıda mülteciyi kurtardı

Deniz ortasındaki yaşam mücadelesi ve sonrasındaki insanlık dramına tanıklık yapan balıkçılar ise, bu anları kaydetti. Balıkçılar, Yunan sahil güvenliğinin uzaklaşmasının ardından, patlak botun üzerinden denize düşen ve can yelekleriyle, yaşama tutunmaya çalışan kadın ve çocukları kendi teknelerine alıp hayatlarını kurtardı. Balıkçıların çektiği görüntülerde, kaçakların geçişi, Yunan ekiplerinin onları farkedip botu durdurmaya çalışması, ardından patlatıp hızla yanından uzaklaşması ve sonrasındaki kurtarma çalışmaları yer aladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!