Yunan gazeteciye Srebreniça soykırımı davası

Güncelleme Tarihi:

Yunan gazeteciye Srebreniça soykırımı davası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:03

Yunanistan’daki çeşitli basın-yayın organları için bağımsız olarak çalışan Takis Michas isimli gazeteci hakkında, ülkesinin askerlerinin 1995’te Bosna Hersek’te yaşanan Srebreniça soykırımında rol oynadığıyla ilgili ifadeleri yüzünden dava açıldı.

Haberin Devamı

Unholy Alliance (Kutsal Olmayan İttifak) isimli kitabıyla Yunanistan’ın Srebreniça’daki rolünü gündeme getiren Michas, amacının “Yunanistan’ı milliyetçi şovenizm ve aşırılığın pençesinden kurtarmak” olduğunu ve ülkeyi demokratikleştirmek olduğunu söylüyor.  

 

Bir basın bülteni yayımlayarak davayla ilgili detayları kamuoyuyla paylaşan Michas, “Birkaç yıl önce eski bakan Andreas Adrianopulos Yunanlı yetkililerden, Yunan vatandaşlarının Bosna Savaşı’ndaki rolünün incelenmesini istedi. Ancak ön soruşturmayı yapan yargıç bilinmeyen sebeplerden ötürü davayı kapatmaya karar verdi” derken Yunanistan’ın Srebreniça’da yaşanan olayları “katliam” ve hatta “soykırım” olarak tanımlamayan tek ülke olduğunu hatırlattı.

 

Haberin Devamı

Eski PASOK’lu bakan Stavros Papathelimis’in başkanlığındaki Panhelenist Makedon Birliği Partisi sözcüsü Stavros Vitalis ise Michas, Yunan gönüllüleri “milis”, olayları “katliam” olarak tanımladığı gerekçesiyle gazeteciye dava açtı.

Vitalis, ifadesinde, savaş döneminde Sırp Ordusu’nda albay olarak görev yaptığını ve Srebreniça “savaşı”nın planlanmasında görev aldığını belirtiyor. Vitalis’in ifadesinde "Radovan Karadziç ve Radko Mladiç komutasında savaşmak için Bosna’ya gidenYunanlı gönüllülerin Sırp ordusunun bir parçası olduğunun ve başta dönemin başbakanı Andreas Papandreu olmak üzere bütün Yunanlı politikacıların desteğini aldığının" altı çiziliyor. 

 

Yargıçların normal koşullarda görevlerini hükümetten bağımsız bir biçimde yürüttüğüne inandığını belirten Michas, kendisi hakkında açılan davanın Yunanistan’ın derin devletininonayıyla açıldığından emin olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Michas açıklamasında, “Yunan basınında 30 yıl çalışmış biri olarak, kesin olarak söyleyebilirim ki derin devlet ulusal meselelerde basın-yayın organları üzerinde tam bir kontrol sahibi. Böyle ulusal açıdan hassas bir konuda da derin devletin onayı olmadan hareket edilemeyeceğine inanmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

Yaklaşık 35 bin ABD’li ve Kanadalı Boşnak üyesi olan Kuzey Amerikan Boşnaklar Kongresi’nin kınadığı davanın ilk duruşması 29 Eylül tarihinde görülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!