Yunan başkanı kızdıran ilhak haberi

Güncelleme Tarihi:

Yunan başkanı kızdıran ilhak haberi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 00:00

İtalyan, Avusturya ve Alman medyasında Ege’deki İkarya adasının ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan’dan ayrılıp Avusturya’ya ilhak olacağına ilişkin haberler Atina’yı küplere bindirdi.

Haberin Devamı

İkarya Belediye Başkanı Hristodulos Stavrinadis, İtalyan Libero gazetesinin başlattığı, Avusturya Heute gazetesinin sürdürdüğü ve son olarak da Alman Die Welt’in konu ettiği “İkarya adasının Avusturya’ya ilhakı” haberlerinin asparagas olduğunu vurguladı.

Hürriyet’e konuşan Stavrinadis “Yunanistan’a bağlanmamız anlaşmasında 100 yıl diye bir madde de yok ki. Öyle bir belgeye hiçbir zaman rastlamadık. Anlaşılan bazı ada sakinlerinin 100 yıl önce uydurduğu masal bugüne kadar geldi. İkarya’da Yunanistan’dan kopmak isteyen bir kişi bile bulamazsınız. Yazılanlar baştan sona saçmalık” dedi. Belediye Başkanı Stavrinadis espri de yaparak “Avustraya’ya ilhakımızı yazmışlar. Niye Avusturya, niye Ruanda değil” diye ekledi.

Daha önce Osmanlı’ya bağlıydı

Birinci Balkan Savaşı’ndan önce, 17 Temmuz 1912’ye dek Osmanlı egemenliğinde bulunan Doğu Ege’deki İkarya Adası, beş aylık bağımsızlık devrinin ardından Yunanistan’a bağlanmıştı. Yunan hükümetini kızdıran haberlerde, İkarya’yı Yunanistan’a bağımlı kılan bu anlaşmanın 100 yıl süreli olduğu, bu sürenin dolmasıyla da ada sakinlerinin ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan’dan ayrılıp Avusturya’ya bağlanmak için anlaşmanın yeniden müzakeresini ve referandum istedikleri ileri sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!