Yunan Basını: 'Klerides işgal altındaki topraklara ayak bastı'

Güncelleme Tarihi:

Yunan Basını: Klerides işgal altındaki topraklara ayak bastı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 13:52

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides`in akşam yemeğinde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş`a konuk olması Yunan basınında geniş yer buldu. Klerides`in KKTC`ye ``Cumhurbaşkanı`` olarak değil Rum toplumu lideri olarak gittiğini vurgulayan gazeteler, bu ziyaretin bir ``ilk``oluşturduğunu vurguladılar.

Haberin Devamı

Yüz yüze görüşme ve onu izleyen akşam yemeğinin herkes tarafından olumlu karşılandığını belirten Yunan basını, Kıbrıs Türkleri`nin Klerides`i ``kurtarıcı`` gibi karşıladıklarını da savundu.  

Atina`da yayımlanan Katimerini gazetesi, ``Klerides işgal altındaki topraklara ayak bastı`` başlığıyla, bu adımın Atina, Ankara ve uluslararası toplum tarafından ``ileriye doğru atılmış bir adım`` olarak değerlendirildiğini yazdı.  

Katimerini, Klerides`in KKTC`ye ``Kıbrıs Cumhurbaşkanı`` olarak değil Rum toplumu lideri olarak geçtiğini de vurguladı. ``Klerides, yeşil hattı Denktaş`ın davetlisi olarak geçti`` başlığını kullanan To Vima gazetesi, Rum tarafının akşam yemeğini büyük bir ihtiyatla, Türk tarafının ise coşku ile karşıladığı yorumunuyaptı.  

Klerides`in ziyarete giderken ``Cumhurbaşkanlığı`` sembollerini taşımadığını yazan To Vima, Denktaş`ın da Klerides`i ziyaret ederken aynı biçimde davranacağını yazdı.     Kıbrıs tarihinde yeni bir sayfa yazıldığı değerlendirmesinde bulunan Apoyevmatini gazetesi, KKTC`li polislerin Klerides`e asker selamı verdiklerinin gözlendiğini duyurdu.  

Akşam yemeği mönüsünün karnıyarık, salata, balık, kadayıf ve görüşme takviminden oluştuğunu yazan Elefteros Tipos gazetesi, Kıbrıs`ta büyük bir hızla durgunluktan yoğun faaliyet ortamına geçiş yapıldığını duyurdu. Elefteros Tipos, Türk tarafının görüşlerini değiştirmediğini ve Denktaş`ın Klerides`e verdiği metinde iki egemen devletten bahsedildiğini yazdı.  

Kıbrıs`ta yeni bir dönemin başladığıa işaret eden Ethnos gazetesi, akşam yemeğinin, Atina`dan Lefkoşa`ya, ``Denktaş`ın sahte devletinden`` Ankara`ya, AB`den ABD`ye kadar herkesi memnun ettiğini vurguladı. Ethnos, ``Kıbrıslı Rumlar Denktaş`a dolaylı bile olsa yasalkonum kazandırmakta sakınca görmüyorlarsa bize laf düşmez ama bazı Yunan ve Rumların kemikleri sızladı`` dedi. ``27 yıl geciken yemek`` başlığını kullanan Ta Nea gazetesi, ``Türkiye-Avrupa yakınlaşmasının mimarı`` ABD`nin, Kıbrıs çözüm planını hazırda tuttuğunu savundu.  

Ta Nea, görüşmelerin daha ileri aşamasında sunulacak bu planın, birçok yetkiye sahip iki yönetimin gevşek bir federasyon altında birleşmesi, 5 yıllık geçiş süresi, Kıbrıs Türkleri`nin topraklarının yüzde 27-29 oranına çekilmesi ve geçiş süresi boyunca Türk ve Yunanlı askerlerin de katılacağı çokuluslu barış gücünün görev alması şeklindeözetlenebileceğini yazdı.  

``Kıbrıslı Türkler Klerides`i kurtarıcı gibi karşıladı`` başlığınımanşetine taşıyan Elefterotipiya gazetesi ise, 3 saatlik yemekte tek anlaşmazlığın kahvelerin nasıl içileceği üzerinde yaşandığını duyurdu. 

Kıbrıs Türkleri`nin Klerides yeÅŸil hattı geçerken sevgi gösterisinde bulunduÄŸunu belirten Elefterotipiya, ``Türkler, Klerides`i kendilerini Avrupa`ya götürecek bir kurtarıcı gibi görüyorlar`` ifadesine yer verdi. Elefterotipiya, Kıbrıs Türkleri`nin çözüm için can attıklarını, bunun için DenktaÅŸ`ın siyasi bir karar almak zorunda olduÄŸunu da savundu.Â

Haberin Devamı

İSRAİL BASINI DENKTAŞ-KLERİDES GÖRÜŞMESİNE İMRENDİ  
   Â
İsrail basını, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Kıbrıs Rum kesimi lideri Glafkos Klerides arasında başlayan görüşmelere imrendi.  

Ma`ariv gazetesi, ``Kıbrıs modeli`` başlıklı yorumunda, Kıbrıs`ta,ABD ve Birleşmiş Milletler`in (BM) girişimiyle uzun bir aradan sonra tekrar barış görüşmelerinin başladığına dikkat çekerek, ``Türkler ve Rumlar arasında başlayan görüşmeler hiçbir sorunun ebedi olmadığının en iyi örneği`` diye yazdı.  

Gazete, Kıbrıs örneÄŸinde de görüldüğü gibi silahların susması ve günlük çatışmaların bir kenara bırakılması ile sorunların çözülebileceÄŸi yorumunu yaptı.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!