Yunan askerleri Türk gazetecileri gözaltına aldı

Güncelleme Tarihi:

Yunan askerleri Türk gazetecileri gözaltına aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 18:16

ANTALYA'nın Kaş İlçesi açıklarındaki Kara Ada'ya, Yunan askerlerinin bina yapıp bayrak diktikleri iddiasını araştırmak üzere bugün öğleden sonra denize açılan 3'ü gazeteci 5 Türk, Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 1 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Kaş'tan çıplak gözle görülebilen Yunanistan'a ait Meis Adası'nın 3 mil batısında yer alan, yüzölçümü bir kilometrekare olan ve ‘aidiyeti belli olmayan ada’ statüsünde bulunan Kara Ada, krize neden oldu. Yunan askerlerinin Türkiye'nin hemen dibindeki Kara Ada'da nöbetçi kulübeleri inşa ettiği, adaya Yunan bayrağı dikildiği ve askerler için binalar yapıldığı haberleri üzerine Türk gazeteciler bugün sabahtan itibaren bölgeye gitti.

Sabah gazetesi muhabiri Öner Şan ve İhlas Haber Ajansı muhabirleri Sabri Çağlar ve Çağdaş Yıldırım ile şoför Yusuf Yavuzyiğit, Erhan Kallak'ın kaptanlığını yaptığı tekneyi kiralayarak saat 17.00 sıralarında denize açıldı. Yunan Sahil Güvenlik Botu, Kaş açıklarında seyreden tekneye yaklaşarak, gazeteciler ve tekne kaptanını kendi karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına aldı. Yunan hücum botu teknedeki 5 Türk'ü, Kara Ada'ya götürdü.

Haberin Devamı

Bölgedeki diğer Türk gazetecilerin teknelerinden olayı görerek bildirmesi üzerine Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan bir zodyak bot bölgeye geldi. Yunan Sahil Güvenlik Botu'ndaki yetkililerle görüşen Türk Sahil Güvenlik görevlileri, 5 kişinin serbest bırakılmasını istedi. 1 saat gözaltında kalan Türk gazeteciler, girişimler sonucu serbest bırakıldı ve tekneyle Kaş'a döndü.

Serbest kalan gazetecilerden Sabri Çağlar, “Çektiğimiz kasetleri Yunan askerleri gelirken saklamıştık. Diğer kasetleri kontrol ettiler. Daha sonra bizi sorguladılar. Kimliklerimize baktılar. İkili görüşme sonrası serbest bırakıldık” dedi.

Diğer yandan bölgede bulunan DHA muhabirlerinden Cuma Hikmet, Kalkan'dan bir tekneyle açılarak Kara Ada'ya yaklaşmak istedi, ancak Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın uyarısı üzerine limana döndü. DHA muhabiri Ahmet Acar da Kaş Limanı'ndan tekneyle açıldı, Kara Ada'yı Türk karasularından görüntüledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!