Yumruğa 2 yıl 9 ay

Güncelleme Tarihi:

Yumruğa 2 yıl 9 ay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 02:17

TBMM'deki kavgada DYP Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüne sebep olduğu iddiasıyla yargılanan MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu, 10 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Meclis'te yumruk yiyen ve hayatını kaybeden DYP'li Fevzi Şıhanlıoğlu davasında MHP'li Cahit Tekelioğlu ‘Kastı aşan öldürme’den 10 yıl hapse mahkûm oldu.

‘Ağır tahrik’ indirimiyle Tekelioğlu'nun cezası 2 yıl 9 ay 10 güne çevrildi. MHP'li Mehmet Kundakçı ise beraat etti. Karara şaşıran Tekelioğlu, temyize gidiyor.

Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'un ölümü davasında, MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu'nu, ‘Kastı aşan adam öldürme’ suçundan 10 yıla mahkûm ederken, MHP Milletvekili Mehmet Kundakçı'nın beraatine karar verdi. Mahkeme, Tekelioğlu'nun 10 yıl ağır hapis cezasını ‘ağır tahrik’ indirimi yaparak, toplam 2 yıl 9 ay 10 gün ağır hapis cazasına çevirdi.

Dünkü duruşmaya sanık ve müdahil avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Yılmaz Çamlıbel, Tekelioğlu'nun, ‘müessir fiili sonucu Şıhanlıoğlu’nun ölümüne sebebiyet verdiği, ancak ölümün failce bilinmeyen ve daha önceden var olan kalp damar hastalığının neticesi meydana geldiğini' belirtti.

Mahkeme Başkanı, TBMM'de 9 Şubat 2001 tarihinde içtüzük değişikliği görüşülürken çıkan olaylarda, maktul ve bir grup muhalefet milletvekilinin, Anayasa Komisyonu üyelerine ve sanığa sözlü ve fiili sataşmada bulunduklarını bildirdi. Daha onra 8-10 kişilik grubun Tekelioğlu'nun etrafında yoğunlaşarak darp ettiklerini belirten Mahkeme Başkanı, sanığın, bu saldırıyı def etmek ve korunmak maksadıyla kendisine yumrukla vuran maktule, aynı şekilde yumrukla mukabele ettiğini ve sanığın, ‘maruz kaldığı ağır ve haksız tahrik sonucu müsnet suçu işlediğinin anlaşıldığını’ belirtti.

Tekelioğlu, ‘Kastı aşan adam öldürme’ hükmünü içeren 452/2. maddesi uyarınca, ‘Suçun işleniş şekli ve özelliği, sanığın kişiliği, suç işleme kastı’ dikkate alınarak takdiren 10 yıl ağır hapis cezasına mahkûm edildi. Ancak bu ceza TCK'nın ‘Kanuni azaltıcı sebep’ başlıklı maddesi gereğince 3'te 2 indirilerek 3 yıl 4 ay ağır hapse dönüştürüldü. Mahkeme Başkanı, TCK'nın 59'uncu maddesi uyarınca da, cezanın, Tekelioğlu'nun duruşmadaki hal ve tavrı göz önünde bulundurularak, 6'da 1 oranında indirildiğini açıkladı. Tekelioğlu bu indirimle toplam 2 yıl 9 ay 10 gün ağır hapse mahkûm oldu.

Mahkeme, Kundakçı'nın ise maktul Şıhanlıoğlu'na, ‘‘Müessir fiilde bulunduğuna ilişkin hiçbir delil ve emare elde edilemediği’’ gerekçesiyle beraatını kararlaştırdı. Beraat kararı oy çokluğu ile, mahkûmiyet kararı ise 1'e karşı 2 oy ile alındı.

TEKELİOĞLU'NA ŞOK

Beraat beklerken, mahkûmiyet kararı aldığını avukatı Kamil Akdoğan'dan öğrenen Tekelioğlu, yıkıldı. Avukatı jet hızıyla temyize gitti. Beraat yönünde mütalaa veren davanın savcısı Kadri Söğütoğlu da mahkûmiyet kararını sanık lehinde temyiz edeceğini açıkladı.

Ceza Yargıtay tarafından da onanırsa Tekellioğlu milletvekili sıfatını otomatik olarak yitirecek ve hapse girmesi gündeme gelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!