Yüksel Aytuğ özür dilemek zorunda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Yüksel Aytuğ özür dilemek zorunda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 00:00

Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ’un dünkü yazısına gelen tepkiler dünya basınında da olay oldu. Tartışma hurriyet.com.tr üzerinden çığ gibi büyüdü, Hürriyet Dünyası kadınları Aytuğ'a tepkilerini hurriyet.com.tr üzerinden dile getirdi. Yaşananlar İngiliz Daily Mail gazetesini bile harekete geçirirken, Aytuğ da bugünkü yazısında özür dilemek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Aytuğ, dün gazetede ve internette yayımlanan, “Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor” başlıklı yazısında “Ben kadın derneklerinin yerinde olsam, olimpiyat oyunlarını şiddetle protesto ederdim. Kocaman omuzlar, küçücük kalçalar ve tahta gibi dümdüz göğüsler... Kadınlığın, analığın, bereketin simgesi olan göğüsler, hızı engelleyen birer "safra" olarak görülmüş olmalı ki, çocukluktan bu yana adeta budanmış. Bazı kadın ciritçileri, güllecileri, güreşçileri, haltercileri, boksörleri saymıyorum bile... Onların görüntüleri hepten içler acısı...” ifadelerini kullanmış ve kamuoyunun büyük tepkisine yol açmıştı.   

 

Haberin Devamı

 

Hürriyet Dünyası’ndan Melis Alphan, Banu Tuna ve Şermin Terzi de Aytuğ’u eleştiren yazılar yazmıştı.

 

İŞTE DAILY MAIL’İN HABERİ

Bir Türk köşe yazarı, Olimpiyat Oyunlarının kadınların görünümünü yol ettiğini belirttiği makalesi nedeniyle ağır eleştirilere hedef oldu.

Yüksel Aytuğ’un “Kadınlık Olimpiyatlar’da ölüyor” isimli makalesi Sabah gazetesinde ve internet sitesinde yayınlandı. Ancak oyunların kadınların vücutlarını bozduğu ve feminen görünen kadın atletlere ekstra puan verilmesini savunan makale kısa süre içinde bütün dünyada konuşulmaya başlandı.

Hürriyet Daily News gazetesinin haberine göre, Aytuğ’un geniş omuzlu, düz göğüslü dar kalçalı kadınların erkeklerden ayırt edilemez halde olduğunu yazdı.

Makalenin yayımlanmasının ardından Aytuğ Twitter kullanıcıları ve kadın meslektaşları tarafından eleştirilere uğradı. Aytuğ cinsiyetçilikle ve kadınları sadece görünüşüyle değerlendirmekle suçlanırken adı da Twitter’da trend konular arasına girdi.

Yazar Banu Tuna, Aytuğ’a “Kadın deyince aklınıza bacaklar, kalçalar ve memeler mi geliyor?” diye sordu. Tuna, yazara Olimpiyat yerine iç çamaşırı defilesi izlemesini tavsiye etti.

Aytuğ’un makalesi ve kamuoyundaki tepki Daily Mail gazetesine de haber oldu. Gazete, “Köşe yazarının yarışmacılara ‘göğüssüz, erkek gibi’ saldırısı eleştiri fırtınası yarattı” başlıklı haberinde tartışmayı değerlendirdi.

 

Haberin Devamı

Aytuğ ise dünkü yazısı yüzünden özür dilemek zorunda kaldı.

 

Aytuğ, bugünkü köşesinde yer alan “Linç etmeden önce” başlıklı yazısında “Hayatta hiç bu kadar yanlış anlaşılmamıştım. Dün bu köşede yazdığım ‘Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor’ başlıklı yazı bazı kesimlerce tam tersinden okunmuş. (…) Tüm bunlara rağmen, istemeden de olsa, yanlış anlaşılmadan kaynaklı olarak da gelişse, üzmüş ya da kırmış olabileceğim tüm kadınlar ve kadın sporcularla birlikte, dünyada benim gibi kadınlığı önemseyen herkesten özür dilerim” dedi.

 

İŞTE AYTUĞ'IN BUGÜNKÜ YAZISI:

 

Linç etmeden önce
Hayatta hiç bu kadar yanlış anlaşılmamıştım.
Dün bu köşede yazdığım "Kadınlık olimpiyatlarda ölüyor" başlıklı yazı bazı kesimlerce tam tersinden okunmuş.
En başından söyleyeyim, benim amacım olimpiyatlarda güzel kadın vücudu izlemek değil.
Beni birazcık tanıyan, arşivlerde duran yazılarımı hatırlayanlar bilirler ki; kadın haklarına, kadın ruhuna en fazla özen gösteren erkek yazarlardan biriyim. Her fırsatta kadına şiddeti, kadınların aşağılanmasını kıyasıya eleştirir, elimden geldiğince kadınların sesi olmaya gayret ederim.
Olimpiyatlarda sırf başarıya odaklı olarak, fiziksel görünümleri erkeklere benzetilmeye çalışılan kadınlara öncelikle kadınların karşı çıkmaları gerektiğini düşünerek o yazıyı kaleme aldım. Çünkü bunun, kadınlar üzerinde yeni bir baskı ve aşağılama yöntemi oluşturduğunu düşünüyorum. Tekrar yazıyorum: Kadın sporcuların olimpik başarıları 'erkeğe benzemeye' odaklı olmamalı. Söylediğim işte bu kadar net. Ben kadın ruhunu, kadın zarafetini, analığı müdafaa etmeye çalıştım, hepsi bu.

Haberin Devamı

Neyse ki, beni doğru anlayan çok sayıda okurum var. Gazetemizin internet sitesinde ve Facebook sayfasında söz konusu yazıyla ilgili rekor 'beğeni' oranı da bunu belgeliyor.
Tüm bunlara rağmen, istemeden de olsa, yanlış anlaşılmadan kaynaklı olarak da gelişse, üzmüş ya da kırmış olabileceğim tüm kadınlar ve kadın sporcularla birlikte, dünyada benim gibi kadınlığı önemseyen herkesten özür dilerim.

 

ÜNLÜLER SOSYAL MEDYADA AYTUĞ'U TOPA TUTTU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!