Yüksek gerilim hattı Arnavutluk’ta sosyal patlama

Güncelleme Tarihi:

Yüksek gerilim hattı Arnavutluk’ta sosyal patlama
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2011 00:00

Arnavutluk'ta üç kişinin hayatını kaybettiği protesto gösterileri, 2009 yılındaki seçimlerden bu yana yükselen tansiyonun sokağa yansımaya başladığına işaret ediyor.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  
Haberin Devamı

 

Arnavutluk'ta bir süredir devam eden gerilim bu hafta içinde şiddet olaylarına dönüştü. Başkent Tiran'da binlerce kişi, seçimlere hile karıştırmak ve yolsuzluk yapmakla suçlanan hükümete istifa çağrısı yaparak sokaklara döküldü.

 

Protesto çağrılarının başlamasını ise Başbakan Yardımcı Ilir Meta’nın geçen hafta istifa etmesi tetikledi. Meta yolsuzluk iddialarının odak noktası olarak gösteriliyor.

 

Muhalif sosyalistler, Başbakan Sali Berişa’nın 2009’daki seçimleri az bir farkla kazanmasından bu yana sonuçlara itiraz ediyor ve ülkede yeni bir seçimin gerçekleşmesi gerektiğini savunuyor. Arnavutluk’ta muhalefet ve iktidar arasındaki uzlaşma çalışmalarından bugüne kadar net bir sonuç alınamadı.

 

Haberin Devamı

Berişa’nın sağ kolu olarak gösterilen Meta, eski parti arkadaşı Dritian Prifti tarafından yolsuzlukla suçlanmasının ardından görevinden ayrılma kararı aldı.

 

Meta’nın 2004’te Sosyalist Parti’den ayrılarak kurduğu Sosyalist Bütünleşme Hareketi adlı parti, Berişa’nın liderliğini yaptığı Demokrat Parti’nin parlamentoda çoğunluğu sağlamak adına dışarıdan destek sağlıyor.

 

İki parti, Meta’nın ayrılışının ardından, işbirliğine devam edeceklerini açıkladı.

 

YOLSUZLUK Ä°DDÄ°ALARININ ORTASINDA

 

2009’da az farkla kazandığı seçimlere hile karıştırdığı iddia edilen Berisha, 29 Mayıs 1996’da kazandığı seçimleri de manipüle etmekle suçlanmıştı. Arnavutluk, o yıllarda da siyasi bir kriz yaşamış ancak Berisha’nın liderliğindeki Demokrat Parti seçimleri iptal etmeyeceğini açıklamıştı.

 

Ancak 1996 yılının sonlarına doğru patlak veren Ponzi oyununda, Arnavut siyasilerin dolandırıcılık oyununa 1 milyar dolar yatırım yaptıklarının iddia edildi ve Arnavutluk’ta yeni bir ekonomik kriz patlak verdi.

 

Haberin Devamı

Berişa ve partisinin de dolandırıcılık oyununa dahil olduğunu iddia eden Arnavut halkı, askeri depoları talan etti ve ellerinde silahlarla sokaklara döküldü. Kaos sırasında binlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, NATO önderliğinde bir kuvvet, olayları sakinleştirdi.

 

Gelişmelerin ardından, Berişa’nın hükümeti görevden alındı ve yerine yabancıların desteklediği geçici bir yönetim kuruldu.

 

DAHA ÖNCE KOMÜNİST REJİMİ DEVİRDİLER

 

Avrupa’nın en fakir ülkesi olan ve yaklaşık 50 yıl boyunca dış dünyaya kapalı bir Komünist rejimle yönetilen Arnavutluk’ta öğrencilerin baÅŸlattığı bir ayaklanma 1990'da rejimin sona ermesine neden oldu.   Â

 

NATO üyesi olan Arnavutluk geçen yıl, AB üyeliği başvurusunda bulundu. Ancak yolsuzluk iddiaları ve yüksek orandaki işsizlik Avrupalı liderler için büyük engeller olarak kabul ediliyor.

 

Haberin Devamı

Bir sonraki seçimler 2013 yılında gerçekleşecek.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!