Yüksek ateş, şiddetli yorgunluk ve solunum güçlüğü

Güncelleme Tarihi:

Yüksek ateş, şiddetli yorgunluk ve solunum güçlüğü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 11:39

Kuş gribinin, bulaşması zor da olsa insanlarda, ani başlayan yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, şiddetli yorgunluk gibi grip belirtilerine ek olarak solunum güçlüğüyle ortaya çıktığı bildirildi.

Haberin Devamı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Reşit Mıstık, kanatlı hayvanlarda görülen ve literatürdeki adı “Avian İnfluenza” olan hastalığın, hayvanlardan insanlara geçmesinin çok kolay olmadığını söyledi.

Bu hastalığın ancak hasta hayvanlarla direkt temas halindeki kişilere bulaştığının bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Mıstık, şunları kaydetti: “Dünyada şimdiye kadar 130 kişide kuş gribi hastalığı görüldü ve bunlardan 70'i öldü. Bu kişilerin çoğu da tavuk çiftliklerinde hayvanlarla direkt temas halindeydi. Kuş gribi hastalığı, insanlarda ani başlayan 38.5 derece üzeri yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, şiddetli halsizlik, yorgunluk gibi grip belirtilerine ek olarak solunum sıkıntısı şeklinde kendini gösterir. Eğer kişinin çevresindeki hasta hayvanlarla yakın teması varsa, bu olgu, olası bir kuş gribi olgusu olarak kabul edilebilir.”

Haberin Devamı

Kuş gribi hastalığının insanlarda zatürreyle seyrettiğini bildiren Prof. Dr. Mıstık, şöyle dedi: “Hastalıkta trombosit sayısı 20 binin altına düşerse, kanama olabilir. Ayrıca tavuk eti 70-80 derecede yarım saat pişirildiğinde içindeki mikroplar ölür. Bu şekilde hastalığın bulaşması olası değil. Tavuk eti yenmesinde de sakınca yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!