Yüce Divan yolu

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan yolu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 01:59

AKP'nin eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergesi, Anayasa'ya göre yapılan ilk gizli oylamada kabul edildi.

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin AKP önergesi, dün TBMM Genel Kurulu'nda sürpriz bir şekilde kabul edildi. Bunda, yeni Anayasa değişikliğine uygun olarak gizli oylama yapılması büyük etken oldu. Daha önce lider sultası nedeniyle bağımsız hareket edemeyen ve gelecek kaygısıyla kendilerinden istendiği gibi davranmak zorunda kalan milletvekilleri, bu baskıdan arınmış olarak ilk kez bir oylamaya katıldılar. Ellerini vicdanlarına koyan milletvekilleri, oylama öncesindeki tüm etkileme girişimlerine rağmen, kendi iradelerini sandığa yansıtarak, iktidardın eski bakanına Yüce Divan'da yargılanma yolunu açtılar. TBMM'den çıkan bu sonuç, kamuoyuna, ‘‘Demek ki oluyormuş’’ dedirtti. Oylamaya 443 milletvekili katıldı. 231 kabul, 196 ret, 11 çekimser, 4 geçersiz ve 1 boş oy kullanıldı.

BAHÇELİ: SAYGILIYIZ

Başbakan Bülent Ecevit, oylamadan sonra, ‘‘Hiçbir şey söylemeyeceğim’’ diyerek Meclis'ten ayrıldı. ANAP Lideri Mesut Yılmaz ise sonuç açıklanmadan Meclis'ten ayrıldı. MHP Lideri Devlet Bahçeli oy kullanmadı ve sonuç açıklandıktan sonra çok gergin olduğu dikkat çekti. Bahçeli, ‘‘Meclisimizin iradesidir. Saygılı olmak durumundayız’’ dedi.

KRİTİK DÖNEM

Ortaklardan bir milletvekiline Yüce Divan yolunun açılması, koalisyonun yumuşak karnını oluşturacak. Kulislerde, bundan sonra da DSP ve ANAP'lı bakan ve milletvekillerine de soruşturma yolunun açılacağı ve tehdit mekanizmasının oluşacağı üzerinde duruldu.

BAZI MHP'LİLER SEVİNÇLİ

Sonucun açıklanmasından sonra bazı MHP'liler seviçlerini gizlemediler. ‘‘Olacağı buydu’’ diyen bazı MHP'liler, Aydın'ın Genel Kurul'u ikna edemediğini belirtTİ. Bahçeli'nin talimatına rağmen 20 MHP'linin oylamaya katılmadığı öne sürüldü. Bunlar arasında Bahçeli'nin en yakın kurmayı ve konuşma metinlerinin yazarı Genel Başkan Yardımcısı Esat Öz ile Genel Başkan Yardımcıları Şefkat Çetin, Adnan Uçaş da yer aldı. Bazı MHP'liler de Aydın aleyhine oy kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!