Yüce Divan yolu

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan yolu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dokunulmazlığı kaldırılan Mehmet Ağar, bakanlığı dönemine ait suç iddiaları nedeniyle Yüce Divan'da yargılanabilecek. İstanbul DGM, Ağar'ı ‘çete kurmak, Çatlı’ya yataklık, görevi suiistimalden' 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılamaya başlayacak. Ancak DGM, bakanlık dönemi için ‘görevsizlik’ kararı verirse dosya Yüce Divan'a gidecek. Bucak ise çete suçundan DGM'de, diğer suçlardan adliyede yargıç önüne çıkacak.

Susurluk'un kilit isminden biri olan ve dokunulmazlığı önceki gün kaldırılan DYP'li Mehmet Ağar'ın, bakanlığı dönemine ait suçlardan Yüce Divan'da yargılanabileceği belirlendi.

Fezleke dosyalarıyla sınırlı yargılama yapabilecek olan İstanbul DGM'nin, Ağar'ın bakanlığı dönemindeki suçlarıyla ilgili dosyaları, görevsizlik kararıyla Yüce Divan görevini de üstlenen Anayasa Mahkemesi'ne gönderebileceği bildirildi. Dosyalar TBMM'den gönderildikten sonra, İstanbul DGM, fezlekeler çerçevesinde, Ağar'ı, ‘Cürüm işlemek için silahlı teşekkül kurmak, Çatlı’nın gizlenmesine yardım etmek ve yetkisi olmadığı halde Çatlı'ya silah taşıma belgesi vererek, görevi suiistimalden' 18 yıla kadar hapisle yargılamaya başlayacak. Mahkeme, Çatlı'ya yardım ve yataklıkla silah izin belgesi vermek suçları görevi kapsamına girmediği için, bu konularda görevsizlik kararı verecek ve bu dosyalardan yargılama Adliye'de yapılacak. DGM'lik suçlarda Memurin Muhakemat Kanunu hükümleri işlemediği için, Ağar, genel müdür olarak işlediği suçlardan DGM'de yargılanacak.

Yetkililer, İstanbul DGM'nin, Ağar'ın bakanlığı dönemine ait suçlardan yargılanmasının Yüce Divan'da yapılması için, bu bölümü ‘görevsizlik’ kararı ile Anayasa Mahkemesi'ne gönderebileceğini de vurguladılar.

Sedat Bucak da, ‘Cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, firari Çatlı’nın gizlenmesine yardım etmek, Susurluk kazasında ortaya çıkan ruhsatsız silahları bulundurmaktan' 10 yıla kadar hapisle yargılanacak. Bucak, çete suçlamasından DGM'de, öteki suçlarda görevsizlik kararı verilmesinden sonra, Adliye'de hâkim önüne çıkacak.

Anayasa Mahkemesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ağar ve Bucak, 7 gün içinde dokunulmazlıklarını kaldıran kararların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilecekler. Ağar ve Bucak'ın yanısıra Meclis'ten diğer partilere mensup milletvekilleri de isterlerse kararların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecekler. İtiraz süresinin, karar 11 Aralık'ta alındığı için 18 Aralık'ta mesai saati bitiminde dolacağı bildirildi. Mahkeme de bu başvuruyu en geç 15 gün içinde karara bağlayacak. Bu durumda, itirazlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in 31 Aralık'taki emekliliğinden önceye yetiştirilmiş olacak.

Ağar'ın da Anayasa Mahkemesi'nde yapacağı başvuruda, 2845 sayılı DGM'lerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 9. maddesi çerçevesinde, ‘bakanlığı dönemine ait suçların yargılamasının Yüce Divan’da yapılması gerektiği' konusunu dile getireceği öğrenildi. Bu madde, sıfatları Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve askeri mahkemelerde yargılanmalarını gerektiren kişilerin, DGM'lerde yargılanamayacağını hükme bağlıyor. Ağar'ın itiraz dilekçesinde ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü dönemine ait suçlamalar konusunda, Memurin Muhakemat Kanunu hükümleri işletilerek, ‘lüzum-u muhakeme’ kararları alınması gerektiğini, bu prosedürlerin hiçbiri işletilmeden dokunulmazlığı kaldırıldığı için kararın iptali gerektiğini savunacağı da öğrenildi.

TBMM çevrelerinde ise Ağar ve Bucak'ın dokunulmazlığının kaldırılmasında usul hatası yapılmadığı, bu nedenle itirazın reddedilebileceği savunuluyor.

Anayasa Mahkemesi, 21 Mart 1994 tarihli kararı ile 6 DEP'li ve bağımsız Mahmut Alınak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması kararlarına itirazını sonuçlandırmış ve Selim Sadak'ın dokunulmazlığını iade etmişti. 14 günde başvuruyu karara bağlayan mahkeme, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Orhan Doğan, Mahmut Alınak'ın itirazlarını reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!