Yüce Divan günü: 223+53 olur mu

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan günü: 223+53 olur mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 02:09

Meclis Genel Kurulu’nda bugün AK Partili 4 eski bakan hakkında yapılacak ‘Yüce Divan’ oylamasıyla 17-25 Aralık’a son nokta konulacak. Eski bakanların yargılanabilmeleri için gizli oylamada en az 276 oyun Yüce Divan yönünde çıkması gerekli. Meclis’te muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bunlar arasında hiç fire olmazsa, en az 53 AK Partili vekilin de kabul oyu kullanması gerekiyor. Ancak muhalefetteki beklentinin tersine AK Partili vekiller böyle blok bir görünüm sergilemiyor ve aralarında rahatsızlık duyanlar olsa da parti yönetimiyle benzer görüşleri paylaşıyorlar.

Haberin Devamı

17 Aralık 2013’te başlayan ve 1 yıl içinde takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmasında karar günü geldi. Meclis Genel Kurulu’nda bugün yapılacak görüşmeyle, AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceklerine karar verilecek. Tarihi günün arifesinde üvey annesini yitiren Çağlayan, AK Parti yöneticilerinden görüşmenin ertelenmemesini istedi.

BAŞBAKAN YOK

4 AK Parti milletvekili hakkında, bakanlık dönemlerine ilişkin suçlamalarla ilgili, “Yeterli şüphe oluşturan delil bulunamadığından Yüce Divan’a sevk edilmemeleri” yönünde çıkan Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun görüşmesi saat 15.00’te başlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu Londra’da olacağı için, bazı bakanlar da yurtdışı programları nedeniyle Genel Kurul’da bulunamayacak. Davutoğlu’nun yerine Başbakan vekili gizli oy kullanacak.

Haberin Devamı

SÜREÇ YÖNETİMİ

Soruşturma Komisyonu’nun çalışmasını tamamlandığı 22 Aralık’tan beri AK Parti grubundaki süreci parti yöneticileri yürüttü. Kararın alındığı 5 Ocak’tan itibaren, parti yöneticileriyle eşgüdümlü hareket eden eski bakanlar, basına değerlendirme yapmaktan kaçındılar. Bu süreçte AK Parti Grup Yönetim Kurulu’nu oluşturan 15 milletvekili, 15’erli gruplar halinde milletvekilleriyle nabız yoklamaları yaptı. Yüce Divan’dan yana veya çekimser olan milletvekillerini ikna amacıyla eski bakanlar da kuliste ve telefonlarla görüşmeler yürüttü. Eski bakanlar, kuşku oluşturan konularla ilgili partili arkadaşlarını ikna etmeye çalıştılar. AK Parti yönetimi de yaklaşan seçim nedeniyle süreci uzatmadan raporu hızla Genel Kurul’da görüştürmeyi tercih etti.

GÖZLER 3 DÖNEMLİKLERDE

Eski bakanların yargılanabilmeleri için gizli oylamada en az 276 oyun Yüce Divan yönünde çıkması gerekiyor. Meclis’te tüm muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bunlar arasında hiç fire olmasa bile, bir Yüce Divan kararı çıkarabilmek için en az 53 AK Partili vekilin kabul oyu kullanması gerekiyor. Oylamada 276 bulunmazsa, katılım sayısına göre kabul oyları fazla olsa bile Yüce Divan’a sevk gerçekleşmiyor. AK Parti’den olası firelerle ilgili daha çok 3 dönemini tamamlayan deneyimli milletvekillerinin tavrı izleniyor. Ancak muhalefetteki beklentinin tersine 3 döneme takılan 73 milletvekili blok bir görünüm sergilemiyor. Siyasi beklentisi sınırlı olan veya yolsuzluk iddialarından rahatsızlık duyan bazı milletvekilleri bulunsa da, bazıları da parti yönetimiyle benzer görüşleri ifade ediyor.

Haberin Devamı

SINIRSIZ SÜRE SINIRLI KONUŞMA

Genel Kurul’da bugün tek gündem Soruşturma Komisyonu’nun raporu olacak. Öncelikle komisyon adına başkan veya başkan vekili raporla ilgili 20 dakikalık konuşma yapacak. ‘Şahısları adına’ 6 milletvekili 10’ar dakika konuşacak. Daha sonra haklarında soruşturma açılan eski bakanlar savunma yapacak. Parti yönetiminin eğilimi doğrultusunda, eski bakanlar Genel Kurul’da sınırsız savunma sürelerini aşırı ölçüde kullanmayacak. Parti yetkilileri, eski bakanlara, Meclis’te gerilime neden olmayacak bir üslupla, raporu esas alan ve fazla uzun olmayan etkili bir konuşma yapmalarını tavsiye ettiler.

8 SAAT SÜREBİLİR

Rapor “Yüce Divan’a sevk edilmeme” yönünde olduğundan, onunla ilgili bir oylama olmayacak. Ancak muhalefet partileri, 4 milletvekili için ayrı ayrı, gerekçeli olarak Yüce Divan önergeleri verecek. Önergeler üzerine konuşma olmayacak. Önergelerin gerekçeleri okunacak ve doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Gizli oylama kırmızı (ret), beyaz (kabul) ve yeşil (çekimser) renkli karton pullarla yapılacak. Oylama için TBMM matbaasında 10 bin dolayında pul bastırıldı. Oylamada teamüle göre, sadece mazeretli olan bakanların yerine vekalet verdiği bir başka bakan oy kullanabilecek. Katılmayan milletvekillerin yerine vekaleten oy kullanılamayacak. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın görüşmenin yaklaşık 8 saat süreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yüce Divan kararı çıkarsa, önergeler, muhalefet şerhleriyle birlikte komisyon raporu ve ekleri iddianame yerine geçecek. Bu durumda dosya 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek ve yargılama süreci hemen başlayacak.

Haberin Devamı

KİM NEYLE SUÇLANDI

- Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, Türk Ceza Kanunu (TCK) 204-Resmi belgede sahtecilik, TCK 252-Rüşvet.
- Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: TCK-204 Resmi belgede sahtecilik, TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-252 Rüşvet, TCK-285 Gizliliğin ihlali.
- Eski AB Bakanı Egemen Bağış: TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK 252-Rüşvet.
- Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: TCK-255 Nüfuz ticareti, TCK-251 Görevi kötüye kullanma, TCK 252-Rüşvet.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!