YSK'dan sürpriz açıklama: Referandum ertelenebilir

Güncelleme Tarihi:

YSKdan sürpriz açıklama: Referandum ertelenebilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 11:48

Referandumun hukuka uygun olmadığı eleştirilerini yanıtsız bırakan YSK Başkanı Aydın, oylamaya 5 gün kala, bugün TBMM’de görüşülecek düzenlemelerden sonra referandumu erteleyebileceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, bugün TBMM’de anayasa değişikliği paketinden tartışma yaratan geçici 19. maddenin çıkarılması yönündeki değişikliğin kabulünden sonra, pazar günü yapılacak referandumun ertelenebileceğini açıkladı. Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, YSK Başkanı Aydın, referandumun tümüyle iptalinin söz konusu olmadığını, ancak oylanacak metnin değişmesi nedeniyle YSK’nın toplantı yapıp, erteleme ihtimalini değerlendireceğini vurguladı.

Referandumda neyi oylayacağız?

Anayasa değişiklik paketi, 11. cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesini öngören geçici 19. maddesi nedeniyle tartışma yaratmış, muhalefet partilerinin teklifi üzerine AK Parti bu maddenin çıkarılması için yeni bir değişiklik paketi hazırlamıştı. Değişikliğin birinci tur oylaması yapıldı, bugün ikinci tur oylama yapılacak.

Haberin Devamı

Ancak bu kez de 11 Eylül’de gümrük kapılarında oy kullanma başladığı için, referandumda iki ayrı metnin oylanması nedeniyle sorun yaşanacak. YSK Başkanı bugüne kadar bu konudaki eleştirileri ve soruları yanıtsız bırakmıştı.

Aydın, 5 gün sonra sandığa gitme hazırlığı yapılırken, sürpriz bir açıklama yaptı. Milliyet gazetesinin haberine göre Aydın, bugün TBMM’de oylanacak düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasından hemen sonra konuyu görüşeceklerini bildirdi.

Aydın şöyle konuştu: “Elbette, bu madde çıkınca, iki ayrı metnin oylanması söz konusu olacak. Biz, buna rağmen hafta sonu referandum yapıp yapamayacağımızı konuşacağız. Yapamayacağımıza karar verirsek, referandum sürecini yeniden başlatacağız. Bu durumda referandum ertelenmiş olacak.”

Referandumun ertelenmesi halinde, gümrüklerde bugüne kadar kullanılan oylar “kullanılmamış” sayılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!